Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsură radicală de protejare a Colosseumului

Noul primar al Romei, Ignazio Marino, a decis interzicerea accesului auto, cu excepţia mijloacelor de transport public, în jurul Colosseumului, în scopul protejării acestui monument simbolic roman aflat în stare avansată de degradare din cauza prafului şi poluării, scrie Corriere della Sera, citat de Mediafax.

Conform unui nou ordin al Primăriei Romei, începând din 3 august, accesul autovehiculelor nu mai este permis pe străzile Merulana şi Labicana, în jurul Colosseumului.

"Începând de astăzi (sâmbătă - n.red.), de la ora 5.30, accesul auto în zona Forumurilor Imperiale va fi interzis", se arată în ordinul semnat de noul primar al Romei, Ignazio Marino (membru al Partidului Democrat, de centru-stânga).

Noul primar consideră măsura "începutul unui vis" şi vorbeşte de "o revoluţie majoră" în oraşul Roma. "În cazul în care Colosseumul ar fi fost la Londra sau Paris, cine ar fi acceptat să fie folosit ca centru al unui sens giratoriu?", a întrebat retoric Marino, într-o declaraţie făcută pentru BBC.

"Zona Forumurilor Romane trebuie să fie zonă pietonală", a insistat el, deşi măsura probabil va fi contestată pentru că va îngreuna şi mai mult traficul intens din Roma.

De la interdicţia de circulaţie sunt exceptate mijloacele de transport în comun, autoturismele riveranilor şi vehiculele închiriate inclusiv cu şoferi.