Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc va beatifica 124 de martiri în Coreea de Sud

corea_-_jeju_al_papa.jpg

Papa Francisc va beatifica 124 de martiri în Coreea de Sud

Papa Francisc pleacă miercuri, 13 august, spre Coreea de Sud, prima sa destinaṭie asiatică de când a ajuns în fruntea bisericii catolice. Printre altele el va ṭine 11 discursuri ṣi va beatifica acolo 124 de martiri

Motivul oficial al acestei vizite este participarea Papei Francisc la Zilele mondiale ale tineretului catolic.

Punctul culminant al deplasării papale în Coreea de sud va fi slujba ce va fi celebrată sâmbătă în piaṭa centrală a capitalei Seoul (Gwanghwamun). Sunt aṣteptaṭi să vină să-l asculte pe Papa Francisc un million de fideli din cele 5 milioane de catolici câte ar număra ṭara. Cu această ocazie vor fi beatificaṭi 124 de martiri. În 1984, Papa Ioan-Paul al II - lea canonizase deja 103 martiri sud-coreeni.

Tara asiatică este  a 4-a ṭară din lume ca număr de sfinṭi după Italia, Spania ṣi Franṭa. Printre primii sud-coreeni canonizaṭi a figurat André Kim Tae-Gon, primul preot din Coreea decapitat în 1846 a vârsta de 25 de ani. El a devenit sfântul patron al Coreeii ṣi o figură a catolicismului sud-corean. Catolicismul a fost introdus de laici în Coreea de sud în 1784. Primul martir catolic al ṭării confucianiste a fost executat câṭiva ani mai târziu, în 1791, anul de debut al unor persecuṭii ce vor face într-un secol zece mii de victime. Astăzi comunitatea catolică din Coreea de sud este minoritară – ea reprezintă circa 10 la sută din populaṭia ṭării - dar este totuṣi una dintre cele mai influente ṣi mai dinamice din toată Asia de unde ṣi porecla de « biserica bogaṭilor » care i se dă uneori.