Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc dă peste cap diplomaţia Vaticanului

papa.jpg

Întâlnirea cu tatăl unuia dintre liceenii ce au murit în naufragiul Sewol

Nu doar că Biserica Catolică începe să legitimeze o intervenţie militară în Irak, dar, în vizita de la Seul, Suveranul Pontif a pus sub semnul întrebării modelul consumerist sud-coreean.  Lumea aştepta o poziţie a Vaticanului în ce priveşte Irakul şi avansul jihadiştilor de vreme ce fundamentaliştii persecută mii de creştini. Dar ce au spus mai exact reprezentanţii Bisericii Catolice?

În decurs de câteva zile, doi înalţi responsabili catolici au cerut explicit comunităţii internaţionale să intervină militar în Irak pentru a proteja minorităţile religioase de aici de furia jihadiştilor, relatează „Le Figaro”. Afectaţi de actuala criză sunt şi dominicanii, pentru că ordinul activează în Irak de mai multe secole. Tot din acest motiv sunt şi atât de bine informaţi de situaţia din teren.

Liderul ordinului dominican, francezul Bruno Cadoré, a făcut un apel fără precedent. A cerut Naţiunilor Unite să intervină militar, de vreme ce situaţia creştinilor din regiune continuă să se dererioreze rapid. Există o asemenea urgenţă umanitară, spune el, "încât trebuie desfăşurate imediat unităţi militare speciale".  Eforturile făcute până acum de comunitatea internaţionale sunt insuficiente, pentru că nu asigură supravieţuirea acestor minorităţi, avertiza el.

 

Bani de la Vatican pentru Irak

Prima poziţie în acest sens a fost cea a cardinalului Filoni, trimisul special al Papei în Irak. Intervievat pe 14 august de Radio Vatican, el a recunoscut că refugiaţii "au nevoie de solidaritate internaţională, nu doar pe plan umanitar, dar şi din punct de vedere politic şi militar". Deci, din nou, o cerere explicită din partea Bisericii pentru intervenţie militară.

Iar pe 10 august, Papa ceruse public o soluţie politică eficientă pe plan internaţional şi local, de a opri crimele contra minorităţilor religioase. Dar nu a mers până la a cere soluţia militară. Pe de altă parte, după ce autorităţile din Kurdistan, regiune în care se refugiază creştinii, au explicat că Vaticanul nu dă bani pentru aceşti refugiaţi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a indicat că a adus în Irak o sumă importantă. Nu a precizat însă care este suma.

 

Papa: O pledoarie contra societăţii de consum

Papa Francisc s-a întâlnit în timpul vizitei de la Seul cu familiile celor care au murit în naufragiul feribotului Sewol. A transmis prin intermediul lor un mesaj mascat către autorităţile sud-coreene. Aceste familii protestează de zile la rând şi acuză guvernul că nu vrea să facă lumină asupra accidentului. Papa a fost cel care a invitat familiile şi le-a adăugat pe lista de invitaţi la beatificarea a 124 de martiri coreeni. Gestul a fost interpretat, scrie „Le Point”, drept unul de frondă la adresa autorităţilor.

Dar Suveranul Pontif nu s-a oprit aici şi a folosit tragedia maritimă pentru a arăta contradicţiile societăţii sud-coreene. A părut în bună parte că face jocul criticilor din opoziţie, care acuză puterea conservatoare că pune profitul în faţa vieţii umane, de vreme ce permite supraîncărcarea calelor navelor în detrimentul siguranţei pasagerilor. Pentru a fi şi mai explicit, Papa Francisc le-a spus tinerilor asiatici să respingă materialismul şi consumerismul.

Iar azi, în ultima zi din vizita în Coreea de sud, liderul Bisericii Catolice le-a cerut coreenilor din nord și din sud să depășească cele șase decenii de diviziuni şi să recunoască faptul că formează ''un singur popor''. E un semnal politic puternic şi o schimbare importantă în diplomaţia Vaticanului.