Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Țigara electronică dăunează dezvoltării creierului - document OMS

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra riscurilor provocate de folosirea țigărilor electronice asupra dezvoltării creierului. OMS chiar face recomandarea de interzicere a vânzării de țigări electronice către minori.

Folosirea de către minori a țigărilor electronice reprezintă un risc major, susține Organizația Mondială a Sănătății, care atrage atenția asupra ”gravelor amenințări” pentru sănătatea și dezvoltarea adolescenților.

Experții subliniază de asemenea pericolul asupra fetușilor și se pronunță pentru interzicerea utilizării țigărilor electronice în spațiile publice închise, ”mai ales acolo unde fumatul este interzis și cel puțin până se va dovedi că vaporii expirați nu conțin substanțe periculoase pentru persoanele din jur”.

”Probele existente arată că țigările electronice nu sunt doar vapori emanați în aer, cum spun adesea producătorii”, notează OMS. Folosirea țigărilor electronice ”constituie amenințări grave pentru adolescenți” și pentru femeile însărcinate, adaugă experții.

Potrivit OMS, există probe suficiente pentru a avertiza ”copiii, adolescenții, femeile însărcinate sau cele care vor să aibă copii” asupra consecințelor pe care le poate avea pe termen lung asupra ”dezvoltării creierului” fumatul țigărilor electronice.

OMS estimează că la ora actuală există mai mult de 460 de mărci de țigări electronice. Datele arată că, la nivel mondial, anul trecut au fost cheltuite 3 miliarde de dolari pentru astfel de produse, iar vânzările ar urma să crească de 17 ori până în 2030.

Recomandările au fost publicate de OMS în perspectiva celei de-a șasea sesiuni a conferinței ministeriale a statelor părți la Convenția cadru privind lupta anti-tutun, care va avea loc în perioada 13 - 18 octombrie la Moscova.