La facultate fără bacalaureat? Universitățile înființează colegii

Absolvenții de liceu care nu au trecut examenul de bacalaureat se pot înscrie la colegii înființate pe lângă mai multe universități, deși nimeni nu știe deocamdată ce recunoaștere vor avea actele de studii. Șefii universităților care au de gând să înființeze colegii spun că așteaptă lămuriri, dar sunt gata să înceapă înscrierile.

La mai puțin de o săptămână după ce Ministerul Educației a publicat metodologia de organizare a colegiilor care îi primesc pe elevii fără diplomă, mai mult de zece universități, de stat și particulare, au și anunțat locurile disponibile.

Universitatea Aurel Vlaicu din Arad anunță că înscrie tineri care au picat examenul de bacalaureat sau care nu s-au prezentat la examen până pe 19 octombrie. Anunțuri similare au fost publicate și de alte 11 universități.

Metodologia de organizare a colegiilor care îi acceptă pe absolvenții de liceu fără bacalaureat spune că ”instituțiile de învățământ superior acreditate înaintează, în condițiile legii, Ministerului Educației Naționale lista calificărilor ce se propun a fi școlarizate în cadrul colegiilor în anul școlar 2014-2015, însoțită de planul de școlarizare, cuprinzând calificările/ocupațiile profesionale și numărul de locuri pentru fiecare domeniu, până la data de 20 octombrie 2014, în vederea aprobării prin ordin al ministrului educației naționale”.

Cabinetul Ponta a adoptat în luna iunie o ordonanță de urgență care aduce 97 de modificări la ”Legea Educației Naționale”. Printre altele, documentul prevede pregătirea elevilor fără bacalaureat la universitate, în colegii. Ordonanța spune că organizarea acestor colegii se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului.

Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad înscrie tineri care au picat bacalaureatul sau care nu s-au prezentat la examen, iar perioada de înscrieri se termină pe 19 octombrie. Taxa de înscriere este de 50 de lei, iar taxa de școlarizare este de 1.500 de lei pentru domeniile tehnice și 1.300 de lei pentru domenii socio-umane.

Universitatea precizează că durata studiilor în aceste colegii este de 1-2 ani, fără a detalia. Înscrierea se face conform mediei de absolvire a liceului, iar la finalizarea studiilor, universitatea promite acordarea unui certificat de calificare profesională.

Specializările oferite de Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad sunt tehnician proiectant în construcții de mașini; tehnician diagnostic auto; tehnician echipamente de calcul; analist programator; tehnician controlul calității produselor alimentare; tehnician nutriționist; tehnician laborant pentru protecția calității mediului. În domeniile economic și administrativ: agent comercial; asistent manager și detectiv particular. În domeniile design și jurnalism se oferă cursuri pentru designer pentru publicitate și tehnoredactor. În domeniul de asistență socială - asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice. În domeniul educație fizică - instructor de aerobic și fitness.

Universitatea din Oradea, universitate de stat, organizează și ea colegii pentru absolvenții de liceu fără diplomă de bacalaureat. Există propuneri de la 2 facultăți pentru a organiza astfel de programe de studii. Sunt 3 programe de studii de la medicină, pe direcția cosmetică medicală, și propuneri de la facultatea de științe pentru analist programator. Președintele Senatului, Sorin Curilă, spune că nu știe încă numărul de locuri pe care îl va scoate universitatea la admitere, iar durata colegiilor va rezulta din planurile de învățământ care ”vin de la facultăți”.

Universitatea ”Valahia” din Târgoviște organizează, în cadrul Colegiului de Studii Postliceale, ”cursuri pentru absolvenții studiilor liceale cu diplomă de bacalaureat, dar și pentru aceia care nu au susținut sau nu au promovat examenul național de bacalaureat”. Înscrierile se fac la sediul Universității până pe 20 septembrie. Domeniile de studiu și calificările profesionale oferite de Universitatea Valahia din Târgoviște tinerilor fără bacalaureat sunt: tehnician tehnolog mecanic; tehnician proiectant în construcția de mașini; tehnician echipamente de calcul; tehnician electronist telecomunicații; tehnician electroenergetician; tehnician protecția plantelor; tehnician cadastru funciar-topograf; tehnician controlul calității produselor agroalimentare; tehnician chimist; bibliotecar studii medii; agent comercial; agent de turism-ghid; cameraman – fotoreporter; agent fiscal și asistent medical balneo - fiziokinetoterapie și recuperare.

Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a anunțat încă din 5 septembrie că a înființat un colegiu pentru învățământul preuniversitar, care permite până pe 19 septembrie înscrierea candidaților cu sau fără diplomă de bacalaureat. Colegiul pentru învățământ preuniversitar ”Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul universității organizează admitere pentru 14 specializări în 10 domenii de studiu, punând la dispoziție 630 de locuri. Durata studiilor postliceale este între 1 an și 3 ani, iar cuantumul taxelor de școlarizare este între 1.500 de lei și 2.100 de lei, în funcție de specializare. Purtătoarea de cuvânt a universității spune că ”pe baza creditelor transferabile și în urma promovării examenului de bacalaureat, elevii se pot transfera la programele de licență în limita locurilor disponibile”. Profilurile și specializările oferite de Universitatea din Târgu-Jiu tinerilor fără bacalaureat sunt: tehnician operator mașini cu comandă numerică, 30 de locuri; analist programator - 60 de locuri; tehnician electroenergetician - 60 de locuri; tehnician controlul calității produselor agroalimentare – 60 de locuri; tehnician în activități de secretariat - 30 de locuri; detectiv particular - 30 de locuri; proiectant decorațiuni interioare - 30 de locuri; agent comercial - 30 de locuri.

De asemenea, colegii pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat vor fi organizate la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, Universitatea Ecologică din București; Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad; Universitatea Hyperion din București; Universitatea Româno-Germană din Sibiu; Universitatea Artifex din București; Universitatea ”Danubius” din Galați; Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” din Pitești și Universitatea ”Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca.

 

 
Ascultă interviul acordat RFI de Sorin Curilă, profesor la Universitatea din Oradea