Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Femeile, piloți pe avioane de luptă

Pentru o foarte lungă perioadă de timp armata a primit doar bărbaţi. Apoi, după ce femeile au ajuns să poată juca un rol activ în domeniul militar, au avut restricţii la anumite arme sau anumite funcţii. Aviaţia nu mai este demult dominată doar de piloţii bărbaţi, dar, pentru o femeie, a pilota un avion de luptă este încă o excepţie de la regulă. Mai mult decât atât, este o realizare importantă în statele arabe sau asiatice.

Recent, prinţul Khaled bin Salman zâmbea fotografilor din cockpit-ul unui F15, pregătit să plece în misiune în bombardamentele trupelor aliate împotriva Siriei. Motivul pentru care Emiratele Arabe au decis să publice fotografiile cu prinţul Khaled este dublu – pe de-o parte să confirme statelor occidentale implicarea în lupta împotriva terorismului şi pentru a-i avertiza pe cetăţenii lor că membrii grupării Statul Islamic sunt duşmanii lor.

Odată cu informările despre raidurile aeriene ale trupelor aliate a apărut şi informaţia că avioanele de vânătoare sunt pilotate şi de femei, respectiv de maiorul de aviaţie Mariam Al-Mansouri, în vârstă de 35 de ani. Mansouri este absolventa colegiului de aviaţie Khalifa bin Zayed din Abu Dhabi's din 2007 şi pilot, deja veteran, pe avioanele de vânătoare F-16. Mariam Al-Mansouri este prima femeie pilot pe avioane de vânătoare din Emiratele Arabe. Participarea ei la raidurile trupelor aliate împotriva poziţiilor grupării Statul islamic a dat naştere unei dezbateri aprinse pe reţelele de socializare. Suporterii ei i-au publicat fotografia pe Twitter şi au comentat că Mariam Al-Mansouri luptă împotrivă extremismului pentru a zdrobi gruparea Daesh (acronimul arab pentru gruparea Statul Islamic). Simpatizanţii islamişti s-au înfuriat şi au denunţat actele criminale ale maiorului Al Mansouri. În Emiratele Arabe Unite, țară predominant conservatoare, femeile poartă vălul tradiţional şi sunt acoperite din cap pînă în picioare. Cu toate acestea autorităţile au sprijinit femeile care au ales profesii din domeniile rezervate bărbaţilor şi în acest moment sunt câteva care ocupă chiar funcţii guvernamentale.

În Pakistan, o altă ţară conservatoare şi restrictivă cu privire la libertatea femeilor de a-şi alege profesii speciale, există, la fel, femei-piloţi pe avioane de vânătoare. Prima femeie pilot din Pakistan are 27 de ani şi se numeşte Ayesha Farooq. Este una dintre cele cinci femei-pilot din ţară, dar prima care a primit certificarea pentru participarea la lupte. Cînd vorbeşte despre acest lucru, spune că bărbaţii o tratează exact ca pe unul de-al lor. Pakistanul are în acest moment 316 femei în aviaţie, în comparaţie cu cele 105 din urmă cu un an. Recunoaşterea meritelor femeilor în armată era aşteptată – în Pakistan femeile s-au înrolat încă din 1947, doar că poziţiile lor au fost limitate la activităţi de birou şi în domeniul medical.

Atitudinea faţă de femei în armată se schimbă încet, dar sigur. Prima femeie pilot pe un avion de luptă din Statele Unite militează pentru implementarea politicilor de apărare care le dau drepturi egale femeilor cu bărbaţii în misiuni de primă linie. De fapt, nici nu este vorba despre drepturi, ci doar despre recunoaşterea acestora.

Carey Lohrentz, primul pilot American pe F14 Tomcat vorbeşte despre modul în care femeile primesc abia acum recunoaştere pentru activităţi pe care le fac oricum de zece ani, odată cu ridicarea interdicţie de a participa la misiuni de război ale Statelor Unite.

”Aceste femei luptă deja umăr la umăr cu bărbaţii în poziţii din prima linie. Ridicarea acestei interdicţii rezolvă o problemă tehnică, femeile vor putea fi acum recompensate şi promovate pentru o muncă pe care o fac oricum. Sper că asimilarea va fi mai lină pentru că femeile sunt déjà în aceste poziţii de peste 10 ani. Nu se pune problema coborârii standardelor, pur şi simplu trebuie să fie unul la fel pentru toată lumea. Când implementezi o schimbare politică, una care va afecta o mentalitate adânc înrădăcinată, trebuie să ai un leadership puternic pentru a reuşi”.