Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echipa Top Gear expulzată din Argentina

Realizatorii cunoscutei emisiuni auto a BBC “Top Gear” au fost expulzați din regiuna Țara de Foc din sudul Argentinei din cauza unui număr de înmatriculare a unei mașini folosite în program, considerat ofensator de autoritățile locale. Jurnaliștii de la BBC au afirmat că au fost atacați cu pietre de localnici în momentul în care se pregăteau să părăsească țara.

Jeremy Clarkson, cel mai cunoscut dintre prezentatorii emisiunii a scris un mesaj pe Twitter în care spunea că echipa a fost urmărită de sute de argentinieni furioși și vehiculele în care se aflau membrii echipei au fost atacate cu pietre.

“Am fost în Irak și Afganistan, dar asta este cea mai înspăimântătoare experiență în care am fost implicat”, a declarat Clarkson cotidianului The Sun.

Furia argentinienilor a fost provocată de numărul de înmatriculare a uneia dintre mașinile folosite de echipa Top Gear, H982FKL.

Numărul duce cu gândul la războiul din Insulele Falkland (numite de argentinieni Malvinas) din 1982, în care și-au pierdut viața 650 de argentinieni și 255 de britanici.

Arhipelagul Malvine/Falklands este o colonie britanică din anul 1833, iar Argentina revendică aceste insule pe care le-a ocupat pentru scurt timp în 1982, înaintea eliberării lor cu forța de militarii britanici.

În ultimii ani, sub președinția Cristinei de Fernandez Kirchner Argentina a lansat o ofensivă diplomatică împotriva Marii Britanii, cerând retrocedarea insulelor, ceea ce a creat încordare între Buenos Aires și Londra.

Controverse

Echipa Top Gear, care filma în sudul Argentinei un episod ce urma să fie difuzat în martie 2015, a negat faptul că folosirea pentru mașina Porsche a numărului ofensator ar fi fost intenționată și că l-a schimbat imediat ce a fost informată de ofensa produsă.

Programul Top Gear, dedicat automobilelor, și prezentat de Clarkson împreună cu Richard Hammond și James May, este unul dintre cele mai populare pe întreaga planetă.

A fost lansat în 1977 iar formatul actual datează din 2002. La sfârșitul lui 2013 audiența cumulată a programului era estimată la 750 de milioane de telespectatori, ceea ce îl plasează pe locul întâi în lume.

Prezentatorii săi și mai ales Clarkson au fost implicați nu o dată în controverse, cum ar fi afirmații jignitoare la adresa mexicanilor și indienilor sau promovarea căsătoriei între persoane de același sex în statul Alabama, vestit pentru conservatorismul său.

Clarkson, cunoscut pentru stilul său incorect politic, a primit un ultim avertisment de la BBC în acest an pentru folosirea unor comentarii rasiste pe platoul de filmare.

Iată însă că pentru prima dată Top Gear nu reușește să-și ducă filmările până la capăt din cauza unei astfel de controverse pe care, în mod ironic, susține că nu a provocat-o în mod intenționat.