Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început ”sezonul” premiilor Nobel

Comisia care răspunde de decernarea Premiului Nobel pentru Pace trebuie să decidă între candidații de anul acesta – Papa Francisc, Edward Snowden și studenta activistă Malala Yousufzai.

La Nobelul pentru pace au fost însă nominalizate și alte personalități – medicul congolez Denis Mukwege, doctorul care tratează femeile care au suferit abuzuri cumplite în Republica Democrată Congo, sau instituții de presă, cum este Novaia Gazeta, din Rusia. De obicei, după ce se anunță câștigătorul Nobelului pentru pace se iscă tot felul de controverse, dar, de data aceasta, dacă Snowden va fi câștigătorul, putem fi siguri că vor apărea discuții în contradictoriu, mai ales în contextul în care rumoarea provocată la nivel internațional de gestul său de a face publice informații guvernamentale secrete este departe de a se fi stins. Potrivit
Associated Press, Edward Snowden a fost nominalizat pentru premiu de Sverre Valen, un parlamentar norvegian. Administrația Obama l-a acuzat pe Snowden de spionaj după ce a făcut publice informații clasificate din programul de supraveghere din 2013 al Agenției Naționale de Securitate. Să nu uităm că Barack Obama însuși a câștigat premiul Nobel pentru pace în 2009, la câteva luni de la câștigarea mandatului prezidențial la Casa Albă. Anul trecut disticția a mers la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, pentru eforturile depuse la distrugerea armamentului chimic.

Premiul pentru medicină marchează debutul “sezonul Nobel”, care va continua cu premiul Nobel pentru fizică. Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru  chimie. Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi. Câştigătorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie. Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Altfel, de-a lungul istoriei sale – premiile se dau din 1901, cu câteva excepții în timpul celor două războaie mondiale – premiul Nobel a înregistrat tot felul de recorduri interesante, de pildă - cel mai tânăr laureat avea 25 de ani când a primit premiul – pentru fizică, în 1915 - și este vorba despre Lawrence Bragg. Cel mai în vârstă a fost Leonid Hurwicz, a primit Nobelul pentru Științe Economice în 2007, la 90 de ani. În 1973 premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de Henry Kissinger și vietnamezul Le Duc Tho dar acesta a refuzat distincția. Nobelul a fost numit și premiul de familie – a fost câștigat de soț-soție – Marie și Pierre Curie, mamă și fiică – Marie Curie și Irene Joliot Curie, tată și fiică – Pierre Curie și Irene Joliot Curie, sau tată și fiu – William și Lawrence Bragg, Niels și Aage Bohr. Comitetul internațional al Crucii Roșii a primit de trei ori până acum distincția  Patru laureați ai premiului au fost obligați de autoritățile naționale să refuze premiul, printre aceștia Boris Pasternak, în 1958, a fost forțat de sovietici să returneze premiul și, în final, 44 de femei au primit premiul Nobel, acesta a fost conferit de 45 de ori, dar Marie Curie l-a primit de două ori pentru fizică și chimie.