Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Descoperire impresionantă pe un şantier arheologic din Peru

Mumiile unui copil şi unui adult, vechi de peste o mie de ani, au fost descoperite intacte într-un sit preincaş din capitala peruană, Lima. Anunţul a fost făcut de arheologul care coordonează activitatea din acel sit, potrivit AFP.

Arheologii sunt extaziaţi de descoperirea făcută. "Este una dintre descoperirile cele mai importante în peste trei decenii de săpături, pentru că ambele mumii sunt intacte", a spus arheologul Gladys Paz. În opinia sa, copilul care l-a însoţit pe adult a fost sacrificat.

Mumiile se aflau în vârful unui trunchi de piramidă înalt de 20 de metri situat în complexul "huaca" (sit religios, în limba quechua), dintr-un cartier rezidenţial al oraşului peruan Lima.

Mormântul a rămas intact, cu resturi de ofrande şi obiecte care au însoţit mumiile. E vorba în special de vase din teracotă, saci din pânză şi rămăşiţele a trei cobai.

Piramida a fost construită în timpul civilizaţiei Wari, între anii 800 şi 1.000. În Lima se găsesc aproape 350 de "huacas", cele mai multe dintre ele fiind prehispanice.