Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ebola în New York. Primarul spune că orașul e în siguranță

Un medic din New York, revenit recent din Guineea (Africa de Vest) a contractat virusul Ebola, după cum a anunțat chiar primarul oraşului, Bill de Blasio. Medicul, care lucra pentru organizaţia Médecins sans Frontières, este primul caz de Ebola confirmat în cel mai mare oraş american şi al patrulea în Statele Unite.

”Nu există motive de îngrijorare pentru locuitorii oraşului New York”, a declarat primarul De Blasio într-o conferinţă de presă, insistând asupra faptului că oraşul cu 8,4 milioane de locuitori este pregătit pentru o astfel de posibilitate.

Medicul infectat cu Ebola, Craig Spencer, revenise în urmă cu trei zile din Africa de Vest şi a fost spitalizat joi având o febră puternică şi dureri abdominale. El a fost plasat imediat în carantină la spitalul Bellevue din Manhattan, o clădire pregătită special pentru eventuale cazuri de Ebola.

Virusul a provocat moartea a aproape 4.900 de persoane din circa 10.000 de cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite), potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În Mali s-a anunțat primul caz de Ebola, provenind din Guineea vecină, iar în Coasta de Fildeș, o persoană care a venit din Guineea este testată pentru această infecție.

În fața răspândirii rapide a virusului, resursele considerabile promise - sporirea personalului din domeniul sănătății - mai mult de o mie de persoane în Africa - și sute de milioane de dolari, riscă să ajungă prea târziu.