Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prinţul Harry şi militari răniţi în Afganistan - gata de asaltul Polului Sud

Vremea proastă a amânat cu o zi sosirea Prinţului Harry în Antarctica în vederea marşului de peste 300 de kilometri în scop caritativ până la Polul Sud împreună cu un grup de militari răniţi în Afganistan. Nu este prima acţiune de acest fel  la care participă membrul familiei regale britanice, care este şi veteran al războiului din Afganistan.

Chiar dacă natura i-a jucat o festă încă de la începutul expediţiei, Prinţul Harry, obligat să petreacă o zi în plus în Africa de Sud, nu este genul care se sperie uşor de astfel de sfidări.

În luna septembrie, împreună cu alţi patru militari britanici care au pierdut membre în serviciul activ în Afganistan, el s-a aclimatizat la temperaturi de – 45 de grade Celsius în instalaţii speciale ale armatei.

Acum doi ai ani el a însoţit timp de patru zile o expediţie similară la Polul Nord, dar a trebuit să se întoarcă la Londra unde avea loc nunta fratelui său, Prinţul William.

În plus, Căpitanul Harry Wales, cum este cunoscut în armată, este pilot calificat de helicopter Apache şi a luptat în Afganistan împotriva Talibanilor.

El însoţeşte o echipă de patru britanici, maiorul Kate Philp, care a pierdut un picior în serviciu activ, sergentul Duncan Slater, care a pierdut ambele picioare, căpitanul Guy Disney, care a pierdut piciorul drept şi căpitanul Ali Ibrar, care şi-a pierdut braţul drept, cu toţii răniţi în Afganistan.

Echipa britanică va participa la o întrecere cu echipe de câte patru militari care au pierdut membre în Afganistan, una din Statele Unite şi alta autraliano-canadiană.

Competitorii vor sosi la Novo Lazerevskoye, bază rusească de la malul Oceanului Antarctic, unde se vor aclimatiza şi apoi vor pleca într-un marş de 335 de kilometri până la Polul Sud, unde ar trebui să ajungă în jurul datei de 17 decembrie.

Acţiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru organizaţia de caritate Walking with the Wounded al cărei preşedinte este chiar Prinţul Harry. Ţinta sa este de două milioane de lire sterline, bani care sunt folosiţi pentru tratamentul, reabilitarea şi reinserţia militarilor răniţi în luptă.
Expediţia la Polul Sud este a treia de acest gen, după cea de la Polul Nord din 2011 şi cea de pe Everest din 2012, când cinci militari britanici care au pierdut membre în războiul din Afganistan au cucerit cel mai înalt vârf de pe planetă.

Drumul spre Polul Sud va fi extrem de dificil. Deşi în Antarctica este vara australă şi soarele nu apune timp de 24 de ore, temperaturile pot coborî sub -40 de grade iar vântul poate atinge 80 de kilometri pe oră.

Fiecare membru al expediţiei trebuie să tragă după el câte o sanie cu echipament în greutate de 70 de kilograme, pe distanţe de 15 – 20 de kilometri în fiecare zi, pe un teren accidentat în care se pot aştepta la crevase adânci şi în condiţii de furtuni de zăpadă.
 

 
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej, despre expediţia caritabilăa Prinţului Harry la Polul Sud