Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Banchetul Nobel, cel mai rafinat şi sofisticat eveniment anual din Suedia

nobel-banquet2.jpg

Banchetul Nobel, cel mai rafinat şi sofisticat eveniment anual din Suedia

Banchet fastuos în Suedia. Laureaţii Nobel au fost oaspeţii cuplului regal. Regele Carl Gustaf şi regina Silvia au fost gazdele serii de gală, la câteva ore după ce le-au oferit medaliile şi diplomele laureaţilor pentru fizică, literatură, chimie, medicină şi economie. 

Conform maestrului florar, plantele oferite de Camera de comerţ din San Remo au fost anul acesta aranjate în aşa fel încât să pară că ar creşte direct din mese, maestrul bijutier a declarat că a avut grijă ca familia regală să poarte colierele şi medaliile la care are acces doar la ocazii speciale, cel bucătar a inventat noi combinaţii şi aranjamente iar 12 cofetari au muncit 2 zile pentru a prepara desertul celor aproximativ 1300 de invitaţi.

Banchetul Nobel este, fără îndoială, cel mai rafinat şi sofisticat eveniment anual din Suedia. Are loc mereu pe 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel şi reuneşte în sala albastră a Primăriei din Stockholm, pe lângă laureaţii care pot veni fiecare cu 15 invitaţi, membrii comitetelor care aleg câştigătorii, ambasadori ai ţărilor de unde provin cei care primesc premiile, politicieni şi capete încoronate.

Personalul sălii este format exclusiv din studenţi suedezi uşor de recunoscut după tradiţională şapca albă cu bandă albastră.

După ceremonia deschiderii în cadrul căreia regele Gustav al 16-lea, regina Silvia şi ceilalţi invitaţi principali au intrat în sunet de trompete, a urmat un toast în memoria lui Alfred Nobel şi prima apariţie a Divine, un trio de operă responsabil în acest an cu momentele artistice.

Două absenţe importante anul acesta de la masa de onoare: prim-ministrul Fredrik Reinfeldt şi printesa Victoria aflaţi zilele acestea la Johanesburg la ceremoniile organizate cu ocazia morţii lui Nelson Mandela.

Şefii principalelor partide politice suedeze au fost prezenţi însă. Cu o singură excepţie. Sveriges Demokraterna, partidul parlamentar căruia îi este permanent refuzat accesul. Asta pentru că este de extremă dreapta iar comitetul Nobel a decis să îi interzică participarea la ceremonii.

Singurul câştigător din 2013 care nu a putut participa la banchet este Alice Munro, laureata premiului Nobel pentru literatură. Ea a fost reprezentată de fiica sa Jenny Munro. Alice Munro este, de altfel, singura care nu împarte premiul cu nimeni. Toate celelalte premii medicină, chimie, biologie şi economie au fiecare mai multi câştigători.

Cât despre meniul banchetului... Dacă în primii ani supele de tip "tortue claire" erau foarte frecvente, astăzi una dintre cerinţe este ca preparatele servite la mese să aibă o influenţă scandinavă. Aşa că aseară, oaspeţii au gustat printre altele un mozaic de pasăre cu truffe de gotland şi cantarele, calcan, languste, varză chineză şi cartofi "almond". Iar cel mai apreciat se pare că a fost desertul, servit pe nişte farfurii pe care se afla portretul lui Alfred Nobel, înconjurat de ceea ce cofetarii au numit: Silhouette au chocolat et explosion de nougat et argousiers.

După cină, au urmat discursurile laureaţilor. Apoi, toţi invitaţii, în frunte cu regele s-au ridicat şi au pornit către sala de dans.

La banchetul Nobel toată lumea s-a conformat codului vestimentar deosebit de strict: domnii au purtat frac, camaşă şi cravata ori papion albe iar doamnele, rochii de seară. Singura excepţie acceptată de la acest cod este costumul naţional... care totuşi anul acesta nu fost purtat de nimeni.

Banchetul a ţinut până spre miezul nopţii, însă cei care au dorit au putut merge apoi la Nobel Night Cap, un club faimos creat în 1978 de nişte studenţi care s-au gândit că un banchet are nevoie şi de o petrecere cu adevărat decontractată. Au propus atunci proiectul Comitetului Nobel care însă nu l-a considerat potrivit pentru a fi inclus în program. Asta până în anul în care unul din laureaţii premiului, întrebat ce i-a plăcut cel mai mult la Stockholm, a spus : Petrecerea de la Nobel Night Cap. Astăzi, aceasta este organizată de studenţii de la Ştiinte Economice şi este vazută ca încheierea firească a banchetului anual.

Corespondentul RFI la Stockholm, Constantin Drăgan