Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hermione: o fregată purtătoare de simboluri

hermione.jpg

Replica fregatei "Hermione"

Franţa şi Statele Unite îşi celebreazǎ prietenia readucînd în actualitate un eveniment istoric petrecut cu 235 de ani în urmǎ. La acea orǎ marchizul de La Fayette traversa Atlanticul cu fregata "Hermione" pentru a-i anunţa pe americanii revoltaţi împotriva coroanei britanice cǎ Franţa îi va ajuta sǎ-şi obţinǎ independenţa. Francezii au construit o replicǎ identicǎ a fregatei iar sâmbǎtǎ 18 aprilie ea a plecat spre ţǎrmurile Americii.

Evenimentul a fost salutat atât de preşedintele François Hollande cît şi de omologul sǎu american Barack Obama care i-au urat "vânt bun" noii fregatei "Hermione" consideratǎ un simbol al prieteniei dintre cele douǎ ţǎri. Dacǎ vânturile vor fi prielnice, fregata va ajunge la New York chiar de Ziua Independenţei sǎrbǎtoritǎ de Statele Unite, pe data de 4 iulie, şi sunt prevǎzute ceremonii impresionante cu aceastǎ ocazie.
Construirea acestei frgate, copie fidelǎ a originalului, este însǎ şi ea o epopee. Santierul a durat timp de 17 ani. Vasul are o lungime de 45 de metri, catargul cel mai înalt mǎsoarǎ 54 de metri iar suprafaţa totalǎ a pînzelor este de 2200 de metri pǎtraţi. 80 de oameni se aflǎ la bord pentru a face sǎ funcţioneze aceastǎ giganticǎ bijuterie din lemn încorsetatǎ în 25 de kilometri de odgoane şi care poate înainta, cînd toate pînzele sunt întinse, cu 26 de kilometri pe orǎ.
In acest moment "Hermione" este cel mai mare vas de tip istoric capabil sǎ navigheze pe mǎrile şi oceanele lumii. Construirea sa a necesitat o muncǎ imensǎ de cercetare la care s-au asociat istorici şi specialişti din întreaga lume.
Agenţia France Presse aratǎ într-o depeşǎ cǎ numele lui La Fayette este mai popular în Statele Unite decît în Franţa, iar pe teritoriul american în jur de 80 de oraşe şi de localitǎţi poartǎ numele marchizului francez.
La ora la care pleca La Fayette, pe 20 martie 1780, în aceastǎ memorabilǎ expediţie, pe vasul sǎu se aflau 242 de oameni, dintre care 130 însǎrcinaţi cu manevrarea sa. De notat cǎ la ora aceea reprezentantul Franţei, hrǎnit cu filozofia epocii Luminilor, avea 23 de ani.
Pe mica insulǎ "Île d’Aix", de unde a plecat sîmbǎtǎ, pe o vreme nu tocmai bunǎ, "Hermione 2", preşedintele François Hollande, prezent la ceremonie, l-a citat pe La Fayette cu aceastǎ frazǎ: "Pentru ca libertatea sǎ poatǎ exista, trebuie întotdeauna ca unii oameni sǎ se ridice şi sǎ scuture indiferenţa şi resemnarea". Pronunţînd aceastǎ frazǎ şeful statului francez li s-a adresat compatrioţilor sǎi semnalîndu-le cǎ ea este încǎ actualǎ, şi cǎ Franţa trebuie sǎ rǎmînǎ mobilizatǎ pentru a "naviga" sub semnul unitǎţii într-un moment de crizǎ economicǎ. "Hermione, a mai spus François Hollande, este o paginǎ luminoasǎ din istoria Franţei întrucît a purtat cu ea valori universale precum curajul şi lupta pentru libertate".
In mesajul sǎu, preşedintele american Barack Obama a ţinut sǎ precizeze cǎ Franţa este cel mai vechi aliat al naţiunii americane şi cǎ aceastǎ alianţǎ va fi în continuare consolidatǎ şi perpetuatǎ cu mîndrie.
Traversarea Atlanticului, timp de 6 sǎptǎmîni, de cǎtre Hermione 2 se anunţǎ ca o frumoasǎ aventurǎ, iar pe coasta americanǎ sunt prevǎzute 11 escale, printre ele figurînd oraşele Boston, Baltimore, Newport şi Philadephia. Revenira sa în Franţa este prevǎzutǎ anul viitor. Meritǎ, în contextul acestei iniţiative, reţinut şi numele franco-americanului  Benedict Conelly, preşedintele Asociaţiei Hermione-La Fayette, astǎzi în vîrstǎ de 60 de ani, care s-a zbǎtut timp de 22 de ani sǎ gǎseascǎ sponsori pentru acest proiect. Benedict Conelly este fiul unui soldat american care a debarcat pe plajele Normandiei în 1944 pentru a elibera Franţa de nazişti. Iatǎ încǎ un simbol sub semnul cǎruia navigheazǎ acum fregata "Hermione".