Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Final tragic pentru unul din cei mai renumiţi practicanţi de sporturi extreme

potter.jpg

Dean Potter era renumit şi pentru traversări pe coardă la mare înălţime
Dean Potter era renumit şi pentru traversări pe coardă la mare înălţime
Image source: 
Wikimedia

Dean Potter, unul dintre cei mai cunoscuţi acrobaţi americani din domeniul sporturilor extreme, a murit în urma unui salt cu "wingsuit" (costum cu aripi), sâmbătă, în Parcul Naţional Yosemite din California, informează bbc.com, citat de Mediafax.

Sportivul american, în vârstă de 43 de ani, a sărit cu acest costum special de pe promontoriul Taft Poit, care are înălţimea de 2.286 de metri, a precizat un purtător de cuvânt al administratorilor Parcului Naţional Yosemite.

Colegul lui din acest zbor extrem, Graham Hunt, în vârstă de 29 de ani, şi-a pierdut la rândul său viaţa. Salvamontiştii au fost alertaţi la scurt timp după dispariţia celor doi sportivi şi au început căutările încă de sâmbătă după-amiază. Trupurile lor neînsufleţite au fost găsite duminică dimineaţă.

Ambii purtau "wingsuit" - costume dintr-o ţesătură aerodinamică, strâns lipite de corp, cu aripi realizate sub forma unui material excedentar între mâini şi trup şi între picioare -, care îi ajută pe sportivi să plutească în aer. Paraşutele celor două costume speciale nu s-au deschis, scrie presa americană.

Dean Potter a fost un atlet care a împins acest sport tot mai aproape de limită, efectuând de numeroase ori acrobaţii controversate.

A fost criticat în mai 2006 după ce a efectuat "o urcare liberă, solitară", a legendarului Delicate Arch, o stâncă renumită din statul american Utah. În urma acelei cascadorii periculoase, compania vestimentară Patagonia a decis să anuleze contractul de sponsorizare a sportivului.

Dean Potter a fost, de asemenea, primul om din lume care a escaladat liber - fără frânghii şi fără plasă de siguranţă - principalii trei pereţi montani din Parcul Naţional Yosemite într-o singură zi.

El era, de asemenea, renumit pentru traversări pe coardă la mare înălţime şi pentru salturi cu paraşuta extrem de riscante - a efectuat unele dintre acestea purtându-l în spate pe Whisper, câinele său.

Anul trecut, Dean Potter a publicat pe internet un film de 22 de minute, intitulat "When Dogs Fly", în care erau prezentate salturile cu paraşuta ale câinelui său Whisper. Deşi filmul a făcut senzaţie pe internet, a atras critici vehemente din partea multor organizaţii pentru protecţia animalelor.