Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc, vizită în Bosnia-Herţegovina

papa_francisc_la_sarajevo.jpg

Image source: 
Reuters

Papa Francisc a ajuns, sâmbătă dimineaţă, la Sarajevo, într-o vizită catalogată drept ”un semn al păcii”, la 20 de ani de la încheierea războiului civil în Bosnia-Herţegovina.

Vizita de o zi va include întâlniri la Preşedinţia Bosniei-Herţegovina şi o slujbă oficiată pe un stadion, la care sunt aşteptate zeci de mii de persoane.

Papa Francisc încearcă să aducă un mesaj de reconciliere în Bosnia, pe fondul tensiunilor din trecut între musulmani, catolici şi creştin-ortodocşi. Conflictul din Bosnia, de acum 20 de ani, s-a soldat cu 100.000 de morţi.

”Oraşul Sarajevo este supranumit Ierusalimul din Occident”, crede Papa Francisc, referindu-se la mozaicul etnic şi religios din acest oraş.

”Este un oraş cu o diversitate religioasă şi culturală. Este un oraş care a suferit mult de-a lungul istoriei”, a subliniat şeful Bisericii Catolice. ”Acum a pornit pe un făgaş al păcii, iar vizita mea este un semn al păcii şi o rugăciune pentru pace”, a adăugat Francisc.

Potrivit datelor celui mai recent recensământ, 45 la sută din populaţia Bosniei-Herţegovina este musulmană, 36 la sută este creştin-ortodoxă şi 15 la sută catolică.