Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bagaje mai mici în avioane – propunere IATA

Asociația Internațională de Transport Aerian recomandă reducerea dimensiunilor bagajelor de mână pe care pasagerii le pot lua cu ei la bordul avioanelor. În acest fel, susține IATA, fiecare pasager ar avea loc pentru bagaj.

Recomandarea asociației ce reprezintă majoritatea companiilor aeriene din lume ar putea obliga milioane de călători să cumpere noi valize de tip carry-on. Potrivit noilor recomandări ale Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni, bagajele de mână ce vor fi permise la bordul avioanelor vor avea dimensiuni de 55 cm x 35 cm x 20 cm, cu 39% mai mici decât precedentul standard al IATA, de 56 cm x 45 cm x 25 cm.

Asociația susține că obiectivul acestei iniţiative este ca fiecare pasager al unui avion cu cel puţin 120 de locuri să aibă şansa de a-şi depozita bagajele de mână în spaţiile de deasupra capului.

”Nu am întâlnit încă o companie aeriană care să spună că aceasta este o idee proastă”, a declarat vicepreşedintele IATA, Thomas Windmuller, la adunarea generală anuală a IATA. El susține că aproximativ 40 de companii aeriene şi-au exprimat interesul faţă de noile standarde, iar nouă transportatori, printre care se numără Emirates, Lufthansa şi Qatar, deja au acceptat propunerile.

Noile norme nu sunt obligatorii, iar companiile aeriene sunt libere să le ignore sau să le modifice.

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni – IATA, reprezintă aproximativ 260 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.