Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nuntă princiară la Stockholm

150613134400-01-sweden-royal-wedding-super-169.jpg

Prințul Carl - Philip al Suediei și soția sa Sofia Hellqvist

Weekendul a însemnat în Suedia ceremonii fastuoase prilejuite de nunta de la Palatul regal. Ultimul din cei trei copiii ai regelui Carl Gustav al XVIlea și ai reginei Silvia a luat în căsătorie o persoană de o frumusețe evidentă, însă fără urmă de sânge albastru.

A fost a treia căsătorie regală suedeză  din ultimii 5 ani însă și ultima pentru probabil încă vreo 25 de acum încolo. Și a fost cu siguranță și cea mai nonconformistă ceremonie din cele găzduite vreodată de biserica regală din Stockholm.

Sâmbătă, prințul Carl - Philip și Sofia Hellqvist au devenit soț și soție în cadrul unor festivități pregătite cu multă vreme înainte, însă care au reușit să -i surprindă pe mai toți cei prezenți, unii dintre aceștia calificând momentul drept istoric... din anumite puncte de vedere.

Dacă precedentele două căsătorii regale din Suedia au fost solemne și convenționale, de data aceasta mirii au ales să asculte în biserică, pe lângă obișnuitele imnuri tradiționale și piese moderne interpretate de soliștii Salem Al-Fakir and Pagmar, acesta din urmă cântând: "Paraply" un cover după hitul Umbrella al Rihannei și al lui Jay Z.

Iar când totul a fost gata perechea princiară a părăsit catedrala pe acodurile swing ale piesei gospel "Joyful! Joyful!", în uralele foarte numeroșilor participanți.

O ceremonie modernă așadar, însă nu scandaloasă, conform cronicilor apărute. Comentatorii explică abaterile de la strictele norme regale atât prin personalitatea celor doi, cât și prin faptul că această căsătorie nu a avut o miză prea mare în ceea ce privește guvernarea Suediei. Prințul Carl -Philip este al doilea născut al familiei și nu are nicio șansă reală de a ajunge vreodată pe tron, care va fi foarte probabil moștenit de sora lui mai mare Victoria. Iar prințesa Madeleine și soțul ei, omul de afaceri britanic Christopher O'Neill, au format întotdeauna un cuplu discret care nu a dorit să iasă în evidență prin extravaganțe.

Ceea ce nu se poate spune însă despre noua pereche de la casa regală. Prințul Carl -Philip (36 de ani) a devenit cunoscut mai mult prin cariera sa de pilot de Forumula 1, iar Sofia Hellqvist (30 de ani) prin participarea în 2005 la emisiunea de televiziune "Paradise Hotel", un program de tip Big Brother într-o zonă tropicală, în care protagoniștii nu păcătuiesc prin prea multe haine. A pozat topless, împreună cu un șarpe boa constrictor în revista pentru bărbați Slitz, însă ulterior a studiat contabilitate la New York și a devenit instructor de yoga. În 2009 a lucrat ca voluntar în Ghana, iar în 2010 a fost co-fondator al organizației de ajutorare de copiilor Project Playground.

Ținuta de sâmbătă a mirilor a fost îndelung lăudată de cronicarii mondeni. Dacă prințul Carl Philip a purtat tradiționalul costum regal, Sofia Hellqvist a ales o foarte elegantă rochie de mireasă din dantelă și o coafură care să lase să se vadă tatuajul în formă de soare pe care îl are pe gât.

La masa festivă de după ceremonie s-a servit ca aperitiv  sparanghel fiert în flori de soc, pește și fructe de mare ca fel principal, iar desertul a constat într-o tartă de piersici și zmeură, împreună cu înghețată de piersici și șampanie.

Totul s-a încheiat cu o petrecere care a ținut până la ora 5:30 dimineața, la care au cântat staruri precum Avicii și Icona Pop.

Foarte mulți suedezi au fost în stradă sâmbătă pentru a aclama alaiul regal, însă această a treia căsătorie de la casa regală din ultimii 5 ani vine într-un context în care tot mai multe sunt vocile critice la adresa monarhiei în Suedia.  Republicanii vorbesc despre ciudățenia situației în care se află o țară care spune lumii despre egalitatea dintre barbați și femei, dar a cărei Constituție arată că există și clase privilegiate.

Ultimele sondaje arată că doar aproximativ jumătate din suedezi mai doresc să păstreze o casă regală, față de 70% câți erau acum 12 ani. Trebuie spus și că regele are în Suedia, încă din 1975, un rol pur simbolic, puterea sa executivă fiind zero. Atribuțiile sale sunt doar de reprezentare, el ocupând o poziție importantă în cadrul vizitelor de stat în capitala Stockholm și în cadrul unor ceremonii naționale de tradiție.

 

831