Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Yoga - arta trupului şi a minţii

yoga_flickr.jpg

Primele informaţii legate de yoga datează din urmă cu cinci milenii
Primele informaţii legate de yoga datează din urmă cu cinci milenii
Image source: 
flickr.com

Pe 21 iunie, practicanţii de yoga din întreaga lume celebrează această disciplină veche de 5.000 de ani. Yoga combină posturi corporale, cu tehnici de respirație și de ritmare a suflului, relaxare și meditație. Ce se întâmplă, însă, mai exact în timpul unei şedinţe de yoga şi de ce ar trebui să practicăm această disciplină? Explică, într-un interviu la RFI, instructorul Dana Frantzi.

Reporter: Ce este yoga, în câteva cuvinte?

Dana Frantzi: Yoga este o cale de evoluţie spirituală. Ea a apărut în urmă cu aproximativ 5.000 de ani în India. Oamenii s-au întrebat care este rolul lor pe Pământ şi ce au de îndeplinit aici. Astfel, au ajuns la concluzia că trebuie să ajungă la sursă, adică la Dumnezeu. Aşa au dezvoltat yoga, care înseamna fuziune sau unitate.

R. Mulţi vorbesc despre yoga, puţini ştiu detalii despre această practică. Ce se întâmplă în timpul unei şedinţe de yoga?

D.F: Cele mai cunoscute tehnici yoga sunt asanele care sunt exerciţiile fizice din yoga. Ele presupun aşezarea corpului în anumite poziţii şi conştientizarea energiilor vehiculate prin corpul nostru, energii care sunt de fiecare dată pe una din cele 7 chakre. Când ne aşezăm într-o asană, se dinamizează una sau mai multe din aceste chakre, cu anumite efecte. De exemplu, chakra din zona mijlocului pieptului, care este chakra iubirii, îţi dinamizează starea de iubire, de altruism, generozitate sau compasiune. Chakra care este în zona din mijlocul frunţii, cunoscută şi sub numele de al treilea ochi, are efecte asupra inteligenţei, intuiţiei şi memoriei. Mai există şi exerciţiile de respiraţie, despre care yoghinii au constatat că sunt foarte importante. Există, de asemenea, şi o etapă mai avansată în practica yoga: meditaţia. Ea are multe definiţii, dar eu am una favorită: focalizarea continuă şi fermă a atenţiei asupra unui singur obiect. Meditaţia este acea liniştire a gândurilor şi cufundare a fiinţei într-o stare de pace şi linişte interioară prin care poate fi atins acel scop pe care yoga ni-l propune, adică descoperirea naturii noastre divine.

R: De ce să mergem la yoga?

D.F: Yoga are efecte în primul rând a sănătăţii şi stării generale de bine. Poate rezolva probleme digestive, probleme cu organe din zona abdominală prin dinamizarea chakrei din plexul solar cu efecte benefice asupra digestiei, stării ficatului, a vezicii biliare şamd. În afară de asta, sunt persoane care au ajuns la o anumită împlinire în viaţă, adică au tot ce îşi doresc, dar şi-au dat seama că de fapt mai este ceva dincolo de toate lucrurile astea de care ne înconjurăm şi caută acel ceva.

Instructorul Dana Frantzi, despre ce înseamnă yoga