Democrațiile din Europa Centrală și Eurasia în declin

Uniunea Europeană trebuie să facă mai multe pentru a apăra democrația în Europa Centrală și Eurasia, spune raportul Freedom House Naţiuni în Tranziţie pe 2015.  Documentul analizează situația a 29 de state și remarcă faptul că atacurile asupra democrației sunt din ce în ce mai agresive. România nu stă deloc bine la capitolul indepența presei și a justiției și este doar o democrație semiconsolidată.

 

În acest raport, România se claseză pe locul zece în ceea ce privește practicile democratice, în spatele Ungariei sau al Bulgariei. Singura țară a Uniunii Europene care are un punctaj mai slab decât România, este Croația. România a făcut pași impresionanți după 1989, spune raportul, dar unii piloni ai guvernării democratice, precum independența justiției și a presei, sunt slabi. Politicienii au încercat să restricţioneze libertatea presei încercând să incrimineze calomnia şi dezvăluirea de informaţii legate de anchetele penale. Presa încă se finanţează din surse netransparente, inclusiv companii offshore şi publicitate de stat.

Bile albe pentru România la lupta anticorupție

România marchează la capitolul lupta împotriva corupției. Deși sprijinul guvernului pentru legi controversate este văzut de români drept o încercare de a ajuta politicienii corupți, Direcţia Naţională Anticorupţie a avut un an cu un succes remarcabil. DNA a pus sub acuzare mai mulţi miniştri în scandaluri de corupţie şi trafic de influenţă din patru guverne succesive. De asemenea, au fost pronunțate decizii de condamnare în numeroase cazuri care au trenat ani la rând, inclusiv în cazul mogulului media, Dan Voiculescu. Potrivit Raportului, România ar putea intra într-o perioadă de transformări politice intense. Partidele politice mari, începând cu PSD, aflat la guvernare, sunt ameninţate cu distrugerea prin dosarele penale în justiţie, pe care unii le compară cu operaţiunea Mani Pulite – mare operațiune anticorupție din Italia anilor 90 . Noi lideri precum Klaus Iohannis ar putea să apară în viitor pentru că vechea elită a fost compromisă.

Rezultate proaste în toată Europa Centrală

Concluzia raportului este că eforturile de democratizare din Europa Centrală și Euroasia se confruntă cu noi atacuri, tot mai agresive. Cam toată lumea are probleme. Rămânând în aceeași arie geografică, Ungaria are rezultate destul de proaste, vecinii noștri retrogradând chiar de la categoria democrațiilor consolidate la cea a democrațiilor semiconsolidate. Și Macedonia a retrogradat la regim în tranziție din cauza hibelor de la capitolele proces electroral și societate civilă. Amenințările la adresa independenței presei au dus la retrogradarea Muntenegrului și a Serbiei, singurele țări din Balcani care au rezultate pozitive fiind Cehia și Albania.

Regimurile autoritare din Eurasia

Raportul Feedom House precizează că "Regimurile autoritariste din Eurasia îşi avertizează neobosit popoarele că acţiuni în vederea democratizării, ca cele din Ucraina, pot sfârşi numai în haos, violenţă şi sărăcie". Cum era de așteptat, Rusia are cel mai mare declin din ultimul deceniu din cauza implicării în problemele din Ucraina. Restricţiile de ordin legislativ şi hărţuirea ONG-urilor de către guverne în Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Rusia şi Tadjikistan au condus la scăderea scorurilor pentru societatea civilă în toate cele patru ţări. În Belarus, Turkmenistan şi Uzbekistan, situația rămâne disperată – spune Freedom House. Singurele țări care primesc bile albe în regiune sunt Ukraina și Georgia.

Tările Balcanice fac față propagandei rusești

Ţările cu cele mai bune scoruri în privinţa presei independente sunt Estonia, Letonia şi Lituania. Studiul Freedom House specifică faptul că aceste țări au depus eforturi pentru a răspunde "adecvat" atacurilor propagandei din Rusia, deci ele primesc bile albe.

Cocluziile nu sunt deloc roz. Din cele 29 de ţări evaluate, 13 au fost clasate ca democraţii, şase ca regimuri în tranziţie, iar zece ca regimuri autoritariste. Nu mai puțin de 12 ţări au fost retrogradate, iar Freedom House recomandă ca Uniunea Europeană să se implice mai mult în menținerea normelor democratice în Europa.