Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc a atacat instituțiile financiare

Papa Francisc a cerut o nouă ordine economică mondială, denunţând un "nou colonialism" al agenţiilor care impun programe de austeritate ce îi sărăcesc pe cei maivulnerabili şi a făcut apel ca săracii să aibă parte de locuri de muncă, locuinţe şi pământuri.  În unul dintre cele mai lungi, pasionale şi cuprinzătoare discursuri ale pontificatului său, Papa de origine argentiniană a cerut de asemenea iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni în cursul "aşa-numitei cuceriri a Americii". Papa se află în aceste vizite într-o vizită în Bolivia

Papa și-a ținut discursul în faţa participanţilor la a doua reuniune mondială a mişcărilor populare, la care participă organizaţii ale oamenilor de la marginea societăţii, inclusiv săraci, şomeri şi ţărani care şi-au pierdut pământurile. Întrerupt des de aplauzele publicului, Papa a cerut o economie inspirată din valorile creștine, despre care spune că nu ar fi nicidecum o utopie.

“Vreau să clarific ca să nu fie nici o neînțelegere că vorbesc de probleme comune ale sud-americanilor și în general de toată umanitate. Sunt probleme care au un model global și pe care astăzi nici un stat nu le poate rezolva. Recunoaștem serios că lucrurile nu merg bine într-o lume unde sunt atâți țărani fără pământ, atâtea familii fără un acoperăș, atâtea familii fără drepturi, atâtea persoane lovite în demnitatea lor umană? Recunoaștem că lucrurile nu merg bine când au loc atâtea războaie fără sens, violență fraticidă, când pământul, apa și aerul și toate făpturile creației sunt sub amenințare permanentă? Dacă recunoaștem asta, să o spunem fără frică. Avem nevoie și cerem o schimbare”.

Papa a denunţat goana după bani şi a apreciat că ţările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime şi forţă de muncă ieftină pentru ţările dezvoltate. Suveranul Pontif a lansat de asemenea un atac care viza aparent organizaţii monetare internaţionale precum FMI şi politicile de ajutor pentru dezvoltare ale unor state dezvoltate.

"Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariţia unor noi forme de colonialism care prejudiciază serios posibilitatea păcii şi justiţiei. Noul colonislism adoptă diverse fațete. Adesea este puterea anonimă a banului, corporații, tratate de liber schimb și impunerea de măsuri de austeritate care lovește în taiul muncitorilor și al săracilor. Noi, sud-americanii denunțăm aceste aspecte într-o declarație comună… instituții financiare și companii care sunt atât de puternice încât subordonează economiile locale, slăbind puterea statelor care devin pe zi ce trece mai incapabile de a-și reveni și de a avea grijă de cetățenii proprii...”

Papa Francisc cerea săptămâna trecută autorităţilor europene să păstreze demnitatea umană în centrul dezbaterii privind criza economică din Grecia.

Suveranul pontif și-a încheiat discursul cerându-și scuze în numele bisericii pentru crimele colonializării Amercicii. "Vă spun cu regret: multe păcate mari au fost comise împotriva popoarelor native din America în numele Domnului". "Cer iertare cu smerenie, nu doar pentru păcatele Bisericii, ci şi pentru crimele comise împotriva popoarelor native în cursul aşa-numitei cuceriri a Americii".

Papa Francisc a ţinut acest discurs la finalul vizitei sale în Bolivia, unde este în vizită de două zile. Papa va vizita și închisoarea boliviană Palmasola, cunoscută pentru violenţele cu care se confruntă, după care va pleca în Paraguay.