Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violul de la Vaslui. Poate presa să facă justiţie?

În ultimele zile, societatea românească este inflamată de ce s-a întâmplat la Vaslui, unde şapte tineri sunt judecaţi pentru un viol. Dezbaterea a atins şi sfera politică, premierul Victor Ponta cerându-i explicaţii Ministrului Justitiei. Discuţii aprinse pe marginea acestui subiect au apărut în media tradiţională şi pe reţelele de socializare după ce ziarul Adevărul a lansat o campanie intitulată “Dreptate pentru fata violată din Vaslui.” În paralel, a fost lansată o petiţie online pentru arestarea celor 7 inculpaţi semnată de sute de mii de oameni.

De la statusuri de Facebook precum „Bărbații adevărați condamnă violul” sau hashtag-uri „Violul e crimă” la cuvinte de susținere pentru victimă, opinia publică a ajuns rapid la cuvinte grele despre pedepse crunte care ar trebui să fie aplicate inculpaților. Vedete din showbiz s-au implicat de asemenea și au cerut arestarea celor șapte tineri din Vaslui care la sfârșitul lui noiembrie 2014, au violat o elevă de 18 ani. Televiziunile au prezentat cu lux de amănunte chinurile prin care a trecut fata. Opinia publică este, așadar, foarte sensibilă la acest subiect, iar premierul Ponta a cerut ministrului Cazanciuc să-și folosească toată autoritatea funcției în cadrul CSM.

“Domnule Minstru al Justiției, să vă exercitați toată autoritatea funcției în cadrul CSM și dacă CSM-ul nu va lua nici o măsură mai bine vă dați dumneavoastră demisia pentru că cineva trebuie să tragă un semnal că nu se poate ceea ce se întâmplă de zi cu zi în România. Vreau să adaug că ce s-a întâmplat la Vaslui se întâmplă de multe ori în țară și dacă nu apare la televizor nu se întâmplă nimic, suntem mulțumiți. Așa că vă rog, fără să fac presiune asupra justiției, să vă exercitați atribuțiile pe care le aveți și ce așteaptă oamenii de la dumneavoastră ca minstru al Justiției în acest caz. Sunt convins că veți face acest lucru”.

“Am sesizat instanța judiciară și în scurt timp o să avem o evaluare…”, a spus ministrul Cazanciuc.

“Povești, povești am mai auzit. Poate de data asta îi apară și pe oameni”, a replicat premierul.

Robert Cazanciuc declarase că justiția se face în sala de judecată. „Cred că este decent și prudent să așteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor inspecției și ulterior să vorbim de eventuale greșeli sau alte forme de vinovăție. Evident că opinia publică este revoltată de un caz în sine dar cred că până la finalizarea într-o primă instanță este destul de dificil să ne putem pronunța ne știind exact toate detaliile unui dosar” , a afirmat ministrul Justiției. Discuția în spațiul public a apărut după campania pentru susținerea fetei începută de ziarul Adevărul. Corespondenta publicației la Vaslui, Simona Voicu, spune că această campanie a fost demarată după ce inculpații au fost eliberați din arest iar victima a fost pusă la zid de susținătorii lor.

“Am urmărit acest caz încă din luna noiembrie când a avut loc, sunt opt luni de zile de când am scris pe seama acestui subiect. Amploarea a căpătată-o după eliberarea acelor șapte tineri când a început o campanie de denigrare împotriva victimei. În acel moment s-a produs un delic, lumea a început să fie revoltată și noi ca și jurnaliși am simțit că este momentul ca victima să aibă nevoie de sprijin, victima să știe, să vadă că sunt oameni care o susțin pentru că acolo, în comunitatea locală, ea era pusă la zid și violatorii deveneau victime. În momentul în care am demarat campania noastră, încă din prima zii, sute și mii de oameni și-au exprimat solidaritatea față de această fată”, a declarat Simiona Voicu.

Reîntorcându-ne la declarația ministrului Cazanciuc referitoare la justiția care se face în sala de judecată, se pune întrebarea, în ce măsură un ziar poate face un act de justiție. Simona Voicu, reprezentanta Adevărul, spune că publicația atrage atenția asupra unui derapaj.

“Din punctul meu de vedere presa trebuie să semnaleze derapajele justiției și consider că în cazul de față este vorba de un derapaj. Câtă vreme autorii unei infracțiuni atât de grave nu sunt considerate pericole publice atunci despre ce justiție vorbim? Pentru că nu putem considera pericol public doar un infractor de drept comun care fură în timp ce șapte autori a unei infracțiuni sexuale sunt lăsați în libertate. Repet, în această zonă a țării, în județul Vaslui, justiția are obligația să reacționeze cu fermitate tocmai pornind de la realitatea zonei: faptul că ne aflăm într-un județ cu o incidență crescută a infracțiunilor sexuale, județul Vaslui aflându-se de ani de zile pe primul loc la acest gen de infracțiuni”.

Maria Popa, co-autoarea raportului „FreeEx” privind libertatea de exprimare și reprezentanta asociației Active Watch, este de părere că rolul jurnalistului rămâne acela de a informa și de a educa. Potrivit Mariei Popa, este bine că există o dezbatere însă sunt derapaje care îi dăunează chiar victimei.

Menirea jurnaliștilor este să informeze cu privire la subiecte de interes public. Jurnaliștii nu trebuie să se erijeze în organe de anchetă sau judecători a unor cazuri. Este foarte important ca în spațiul public să existe un discurs care să condamne violul și abuzul de orice fel fie că este vorba de abuz simbolic sau psihologic, emoțional, fizic la adresa femeilor. Este foarte important să  se înțeleagă că nu este negociabil dreptul femeii de a spune „nu”. Au existat anumite elemente care m-au făcut să cred că uneori s-a mers poate prea departe cu acest subiect. Un astfel de derapaj este, de exemplu, faptul că s-au detaliat anumite elemente morbide din ceea ce s-a întâmplat. Cu alte cuvinte, există o limită, o graniță dincolo de care nu mai putem vorbi de supunerea propriului public ci despre o detaliere care poate să afecteze victima unui viol în acest caz.”

Reținuți inițial de polițiști, cei șapte tineri au fost arestați preventiv de judecătoria de la Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie aceeași instanță a decis eliberarea pe rând din arestul poliției a celor șapte vasluieni acuzați de viol fiind plasați în arest la domiciliu. În 19 iunie, judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu ce ceea a controlului judiciar în cazul celor șapte tineri.