Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brioşe pentru pofticioşi la Fundaţia FARA patronată de Prinţul Charles

27.jpg

Copiii de la Casa Sf. Gabriel din Popeşti Leordeni

Casa de tip familial pentru copii Sf. Gabriel din Popeşti Leordeni, aparţinând Fundaţiei FARA, patronată de Prinţul Charles, împlineşte în curând 16 ani de activitate. Copiii de la Sf. Gabriel au sărbătorit atât acest eveniment, cât şi venirea vacanţei gătind alături de Brîndușa Șcheaua, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri gastronomici de la www.rețetedesuflet.ro, gătind bunăteţi şi lingându-se pe degete.

Brândușa se pricepe la fel de bine la rețete ca și la copii, căci gătitul este un hobby pentru ea, iar meseria de bază este profesoară de fizică. Așa că a găsit cele mai potrivite abordări pentru fiecare copil în parte să-l facă interesat de minunile care se pot întâmpla în bucătărie.

Nici copiii nu s-au lăsat mult rugați. Și-au pus șorțuri colorate și au început să scoată ingredientele din debara. Primele în meniu, brioșele. Fiecare și-a găsit de lucru. Fetele mai mari au mixat ingredientele, cei mai mici le-au adăugat treptat în bol. Umplerea formelor a fost lucru în echipă, așa că, la sfârșit o tavă a ajuns în cuptor, iar 8 linguri murdare de aluat au ajuns în chiuvetă. Cătălin, zvăpăiatul casei, a fost însărcinat cu urmărirea acelor ceasornicului, pentru ca nu cumva să se ardă brioșele. E drept, după vreo 10 minute, Cătălin ar fi scos prăjiturile din cuptor, că miroseau prea îmbietor pentru cei nerăbdători, dar și-a strâns pofta in papile și a mai așteptat.

Ca timpul să treacă mai repede, copiii, îndrumați de Brîndușa, au făcut crema de brânză prin amestecarea de usturoi pisat sare și brânză Făgăraș, până la obținerea unei consistențe cremoase. Acesta a fost partea plictisitoare, căci apoi copiii s-au înarmat cu cuțite pentru tartine și cu felii de pâine pe care au așezat un strat de brânză aidoma unei foi albe care așa și te invita la creație. Fiecare și-a ornat tartina cum l-au inspirat ingredientele. Ochi din măsline, față de roșie, urechi din ardei galben, gură verde din castravete. Trei platouri pline cu sandvișuri unicat au umplut masa: soare, flori, monstruleți, animăluțe fel de fel au populat farfuriile. Niciunul dintre copii nu și-a făcut tartină ca să o mănânce el. “Acesta e pentru mama Marga, zice unul” (nr. Margareta Ivan, directoarea casei), “acesta e pentru tine, Cătălin”, zice Ionela, sora lui Cătălin, “acesta e pentru dumneavoastră, doamna Brîndușa”, zice cel mai mic din casă, Gabi, de 4 ani. În timp ce imaginația zburta de la o felie la alta și sandvișurile erau cu tot mai multe dedicații, s-au copt și brioșele. A început un nou test al răbdării, acela de așatepta ca prăjiturile să se răcească pentru a fi ornate.

Așteptarea a fost mai ușoară, căci a fost odată cu servirea tartinelor, care, evident, a durat mai puțin decât pregătirea lor.

Două fete mai fâșnețe, Sorina și Ionela au pregătit limonada, Daniela, cea mai mare din casă și pasionată de bucătărie, a făcut crema pentru brioșe. Iarăși s-au adunat șorțurile colorate în jurul mesei, pentru oranarea brioșelor de această dată. S-a anunțat din nou înarmarea cu cuțite pentru tartinat și s-a deshis cutia cu ornamente din zahăr și s-a dat liber la ceație. Copiii puneau două-trei steluțe pe cremă și mâncau în paralel câte o literă sau floricică de zahăr. Echitabil, nu? De această dată fiecare și-a ținut brioșa pe aproape, pentru a o mânca personal. Când toate brioșele au devenit din maro albe cu puncte colorate s-a deschis sezonul gustării, odată cu el s-a lăsat liniștea în sufrageria Casei Sf. Gabriel. O gură de limonadă una de brioșă, și tot așa până s-a golit masa.

”Cred că la prânz nu veți mai mânca”, a zis drăgăstos doamna Ivan. Poate că pofta de mâncare a fost satisfăcută, nu și pofta de a ști. Copiii au rugat-o pe Brîndușa să le scrie rețetele,  să mai pregătească aceste gustări și pentru oaspeți. Desigur, cu mult exercițiu înainte. Pentru reușita fără echivoc, Brîndușa le-a făcut cadou forma și hărtiile de copt brioșe și ornamentele de zahăr.