Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


3 milioane de nepalezi au încă nevoie de ajutor imediat

Pe 25 aprilie, cutremurul puternic care a lovit Nepalul a  ucis aproape nouă mii de oameni iar alţi  22 de mii au fost răniţi.   În afara de victime, există însă şi pagube materiale colosale. Potrivit Naţiunilor Unite aproape trei milioane de persoane au înca nevoie de ajutor umanitar, fie că este vorba despre îngrijiri medicale, locuinţe sau hrană. Asta înseamnă practic 10 la suta din populaţie.

Cifrele sunt atât de răvăşitoare încat nu ştii cu ce să începi mai întâi. Pe scurt, am putea spune ca dezastrul echivalează cu jumătate din Produsul Intern Brut al Nepalului pe un an. E vorba despre pagube de zece miliarde de dolari, într-o ţară al carei PIB  nu depăşeşte 20 de miliarde. Sunt aproape 400 de tabere de refugiaţi, organizate în şcoli sau pe terenuri virane, pentru cei care nu mai au acoperiş. În total 500 de mii de case au fost distruse de seism. Peste o mie de cladiri publice, inclusiv sediul guvernului, au fost afectate. De asemenea, monumente istorice, unele aflate in patrimoniul mondial Unesco au dispărut. O treime dintre departamentele ţării au fost declarate sinistrate.

La sfârşitul lui iunie, Nepalul a organizat o conferinţă a donatorilor, unde au fost promise patru miliarde de euro, o sumă considerabilă.  Rămâne întrebarea – câţi bani vor ajunte efectiv in Nepal din sumele promise. În Haiti, ţara care a fost devastate de un cutremur care a facut 230 de mii de victime, au sosit două miliarde de dolari.  Dar Haiti-ul a fost excepţia, şi nu regula, spun specialiştii, pentru că dezastrul era atât de mare, încat banii au venit destul de repede.  Pe de altă parte, depinde şi despre ce tip de dezastru este vorba. Organizaţiile se implică mai mult atunci când este vorba despre un cutremur, decât despre inundaţii de exemplu. Cutremurele, prin imaginile atât de şocante pe care le oferă arată suferinţa umană extremă şi compasiunea e imediata si planetară. Tendinţa este însa ca, pe masură ce trece timpul, unii donatori să mai uite de promisiunile pe care le-au făcut.

Mai este însă şi altceva, donatorii ezită să vină cu bani în ţări în care există mari suspiciuni de corupţie, cum este şi cazul Nepalului.  Banca Asiatică pentru dezvoltare a cerut guvernului să dea dovadă de transparenţă şi să expună un plan credibil de reconstrucţie a ţării, cu termene precise.  Ca să nu existe bănuiala deturnării de fonduri, Nepalul a anunţat că va înfiinţa un nou organism pentru centralizarea ajutorului venit din donaţii. Premierul s-a angajat personal că va face toate eforturile ca ajutoarele să ajungă la cei care au nevoie.