Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scriitoarea Agatha Christie, "dată în vileag"

Demers inedit al cercetătorilor britanici: criminalii din romanele scrise de Agatha Christie pot fi identificaţi cu ajutorul unei formule matematice, puse la punct de experţi de la mai multe universităţi. Studiul a fost prezentat în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să marcheze 125 de ani de la naşterea celei supranumite "regina romanelor poliţiste".

"Cine este criminalul?" Vechea întrebare care le dă bătăi de cap iubitorilor de romane poliţiste marca Agatha Christie şi-ar putea găsi mai uşor un răspuns, după ce experţii au stabilit o formulă matematică în acest sens.

Dacă formula propriu-zisă e greu de reprodus şi mai ales de explicat unui neiniţiat, indiciile pe care ni le dau cercetătorii sunt nepreţuite.

De exemplu, se pare că Agatha Christie urma în realizarea intrigilor din romanele sale un tipar bine definit, în special în ceea ce priveşte sexul asasinului, motivaţiile sale şi cauza morţii victimei.

Dacă vinovatul e o femeie, descrierea ei este realizată mai degrabă într-o manieră negativă, în timp ce descrierea este neutră sau chiar pozitivă dacă asasinul e bărbat.

Cercetătorii au descoperit că dacă victima era strangulată, ucigaşul avea mai multe şanse de a fi un bărbat sau un bărbat ajutat de o femeie complice.

Dacă o crimă e comisă într-o regiune rurală, fapt care se întâmplă destul de des în romanele Agathei Christie, sunt 75% şanse ca asasinul să fie femeie, potrivit The Guardian.

De asemenea, în romanele în care apar bărci şi avioane, criminalul este cel mai probabil un bărbat, în timp ce atunci când în romane sunt menţionate automobile, camionete şi camioane criminalul este o femeie.

Studiul a fost realizat pe 27 dintre cele 83 de romane publicate de prolifica scriitoare britanică pasionată de aventură şi călătorii în ţinuturi exotice. Printre volumele analizate s-au aflat romane poliţiste celebre ecranizate de multe ori de-a lungul timpului, precum "Crima din Orient Express" şi "Moarte pe Nil".

Agatha Christie a fost o scriitoare britanică de romane, povestiri scurte şi piese de teatru poliţiste. Cea care a dat naştere unor personaje fictive celebre ca Hercule Poirot şi Miss Jane Marple a fost înnobilată de regina Elisabeta a II-a.

Agatha Christie care a murit la vârsta de 85 de ani în 1976 a vândut peste un miliard de romane în Marea Britanie şi un alt miliard de romane traduse în alte limbi pe plan internaţional.

Romanele ei sunt depăşite din punct de vedere al vânzărilor doar de Biblie şi de opera lui William Shakespeare.