Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moscova : « Matrioska nu e o jucărie»

La Moscova a fost deschisă o expoziție dedicată celebrelor păpuși rusești, Matrioska. Intitulată « Matrioska nu e o jucărie », expoziția dărâmă un mit, potrivit căruia aceste păpuși ar avea o tradiție foarte veche și ar fi rusești. După cum notează Agentia France-Presse, originea păpușii e japoneză și a fost « adoptată » în Rusia la sfârșitul secolului al 19-lea. 

Le știm de când eram mici și în variante diferite. Tărănci joviale, muncitoare sau cosmonauți, Lenin, Stalin sau Vladimir Putin, păpușile care ies una din cealaltă sunt suvenirul ideal de adus din Rusia.  « Practic, fiecare familie rusă are cel puțin o Matrioska », spune organizatorul expoziției de la Moscova, citat de Agenția France Presse. 

În Rusia, la fel ca în cea mai mare parte a lumii, mulți cred că acesta figurine sunt rodul a sute de ani de tradiție locală, ca urmare a măiestriei unor sculptori în lemn ruși.  De fapt, figurinele își au originea în Japonia iar importul lor în Rusia e mai recent decât credem. 

La sfârșitul secolului al 19-lea, Orientul este foarte la modă în Rusia. Un om de afaceri aduce din Japonia o serie de șapte figurine care ieșeau una din cealaltă. Ele îl reprezentau pe Zeul Fericirii.  Un pictor rus  e fascinat de jucărie și creează o versiune rusească, doar că în loc de Zeul Fericirii își imaginează o țărancă solidă. Păpușa devine repede foarte populară în Rusia și primește și prenumele de Matriona, care are că diminutiv Matrioska. În 1900, la Expoziția Universală de la Paris, Rusia obține cu această păpușă o medalie de bronz. 

Până la Revoluția din Octombrie, Matrioska este un personaj apolitic. O dată cu venirea comuniștilor la putere, păpușa se ideologizează și reprezintă muncitori, personaje istorice sau chiar dușmani ai poporului, cum ar fi culacii sau chiaburii cum li se spune în română. 

Figurinele capătă dimensiuni geopolitice. Una dintre ele reprezintă un rus, din care iese un ucrainean, care ascunde un belarus și așa mai departe, ea încarnând evident internaționalismul sovietic. 

Cucerirea spațiului e pretext de noi păpuși-cosmonaut care ies dintr-o rachetă. În fine, după destrămarea URSS, libertatea e totală, cel puțin în privință păpușilor: în magazinele de suveniruri din Moscova pot fi găsite figurine cu Lenin, Putin, Obama sau chiar Pussy Riot. 

Chiar dacă nu există în Rusia decât ceva mai mult de o sută de ani, Matrioska  este un simbol național. Lașcoală, copii învață că păpușile simbolizează caracterul rusesc, sufletul rusesc și valorile de bază ale rușilor : familie, unitate și căldură. În fine, aceste păpuși  sunt și simbolul unei idei dragi rușilor, cum că adevărul se ascunde în spatele unor aparențe înșelătoare.