Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Supraviețuitor al Holocaustului despre incriminarea legionarismului

sam_0169.jpg

Liviu Beris
Liviu Beris explică de ce a fost necesară modificarea legii
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Intrarea în vigoare a Legii 217/2015 care extinde incriminarea propagandei de tip fascist la ideologia legionară și precizează că negarea Holocaustului - incriminată deja - se referă în mod explicit și la uciderea în masă a evreilor și romilor în România în perioada 1940 - 1944, a stârnit vii dezbateri, legea fiind calificată de oponenți ca "anti-legionară".

Președintele Asociației Victimelor Evreiești ale Holocaustului din România, Liviu Beris, avea doar 13 ani în 1941 când a fost deportat împreună cu familia sa din nordul Bucovinei în lagărul de la Moghilev în Transnistria la ordinul lui Ion Antonescu, pentru simplul fapt că era evreu. 
 
El explică într-un interviu necesitatea înăspririi vechii legi care incrimina propaganda fascistă și negarea Holocaustului.
 
De ce a trebuit să fie modificată legea privind organizaţiile fasciste şi negarea Holocaustului?
 
Pentru că aşa cum era formulată, Legea veche asigura IMPUNITATE celor care negau negau Holocaustul din România şi Mişcării Legionare,varianta românească a fascismului din perioada interbelică.
 
În Legea veche erau interzise Organizaţii şi fapte cu caracter fascist. Mişcarea Legionară (ML), nedenumită în Lege,a ajuns să fie considerată ca nefiind fascistă, iar  acţiunile introduse în justiţie împotriva activităţii Organzaţiilor de acest fel să fie respinse.   În Legea 217, ML este specificată şi este definit caracterul fascist al ML.   
 
Totodată, în Legea veche se vorbea numai de Holocaust în general.   Negaţioniştii îşi luau măsuri asiguratorii. Condamnau cu vehemenţă Holocaustul german şi european şi negau tot atât de vehement Holocaustul din România, iar acţiunile în justiţie privind acest sistem de negaţionism erau respinse. În Legea 217, este specificat şi definit Holocaustul din România.
 
Criticii Legii atacă pedepsirea cultului persoanelor condamnate pentru crime împotriva omenirii în numele dreptului la liberă exprimare.  Cum le replicaţi?  
 
Într-o societate normală, oare ai dreptul să îndemni la încălcarea dreptului la viaţă sau la încălcarea dreptului de proprietate? În natură, libertatea constă în libertatea deplină de mani f estare a forţei. În societate, libertatea trebuie învăţată, fiind limitată de dreptul la libertate a celui de lângă tine.   
 
Aceasta e adevărata Libertate! Legea 217 nu interzice să citeşti ce vrei, dar interzice să faci propagandă şi să promovezi idei, persoane şi organizaţii implicate în crime de război. Este aceasta cenzură?
 
Criticii legii mai susţin şi faptul că legionarii au fost cu precădere victime şi ca atare nu ar trebui trataţi ca exponenţi ai unei ideologii extremiste.
  
Se publică titluri mari de presă, că 75% din deţinuţii politici din închisorile comuniste ar fi fost legionari. Şi imediat concluzia: au fost luptători anticomunişti.   
 
Dar la acest mod de a gândi, se poate afirma că şi Hitler a fost luptător anticomunist.Aceşti tineri au fost în primul rând victime ale propagandei legionare.
 
În închisori sau chiar şi în munţi, ei au  luptat împotriva totalitarismului comunist, în numele şi pentru impunerea altui totalitarism tot atât de nociv.
 
Ca oameni e normal să îi compătimim ca victime ale celor două totalitarisme. Dar ei nu au fost eroi în lupta pentru democraţie.
 
Nu e un dublu standard în tratamentul aplicat fascismului şi comunismului?
 
Legea 217 se referă la totalitarismul .fascist. Ar fi normal ca şi totalitarismul comunist să se bucure de aceeaşi  "favoare".