Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Vioară Stradivarius furată, descoperită după 35 de ani

video_vioara_stradivarius_furata_descoperita_35_ani.jpg

Vioara Stradivarius descoperită într-un hotel din Manhattan (Foto: Reuters/Shannon Stapleton)
Vioara Stradivarius descoperită într-un hotel din Manhattan (Foto: Reuters/Shannon Stapleton)

O vioară Stradivarius din secolul 18, dispărută în 1980, a fost descoperită la New York. Instrumentul muzical a fost oferit fiicelor fostului proprietar, potrivit Le Figaro.

Vioara Stradivarius, care dispăruse în mai 1980 a fost găsită într-un hotel din Manhattan, după trei decenii şi jumătate.

Instrumentul muzical estimat la cinci milioane de dolari, potrivit procurorului din Manhattan, i-a aparţinut artistului american de origine poloneză Roman Totenberg, decedat în 2012.

Vioara fabricată în 1734 de celebrul lutier italian, Antonio Stradivari a fost furată în mai 1980, după un concert la Longy School of Music (Cambridge, aproape de Boston, în nord-estul SUA).

Pe 26 iunie anul acesta, preţioasa vioară a reapărut într-un hotel din Manhattan, unde fosta soţie a unui alt muzician, decedat şi el, s-a întâlnit cu un expert pentru a evalua instrumentul muzical. Expertul a recunoscut vioara şi a alertat imediat Poliţia.

Femeia susţine că a descoperit vioara printre lucrurile fostului ei soţ, după moartea acestuia în 2011.

Dintre cele o mie de instrumente fabricate de Stradivari, circa cinci sute mai există în prezent în toată lumea. Viorile Stradivarius, recunoscute pentru calitatea lor sunt vândute pentru milioane de dolari.