Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ești Pakivalo, ești onorabil. Festival de solidaritate romani

pakivalo.jpg

Festivalul Pakivalo
Image source: 
Facebook/Festivalul Solidaritătii Pakivalo

Zeci de artizani, artiși plastici, cântăreți și dansatori precum și activiști sau oameni politici de etnie romă participă în perioada 6-8 august la Festivalul Pakivalo, singurul festival romani din țară. Dezbteri, expoziții, ateliere, concerte, reprezentații de dans precum și vizionări ale filmului Aferim de Radu Jude au loc la Muzeul Culturii Romilor din cartierul bucureștean Giulești. A fost organizată, de asemenea, o expoziție cu portrete ale victimelor Holocaustului Romilor, iar un monument în memoria Holocaust se va dezveli sâmbătă, 8 august la Muzul Culturii Romilor.De cum intri pe poarta muzeului vezi o expozitie cu portrete de romi, marea lor majoritate victime ale Holocaustului Rom. Tot în dreapta, la loc de cinste, este portretul lui Charlie Chaplin, marele actor și el de etnie roma.

 

În stânga, o mulțime de standuri cu produse melteșugărești făcute de artizani romi. Unii meșteresc de zor chiar în curtea muzeului. Fac cosuri din nuiele, brațări din alamă sau argint.

“Facem o brățară, o brățară de cupru care se portă pentru sănătate, pentru regenerarea organismului, a sănătății,” spune unul dintre meșteri.

“Lucrați în cupru?”

“Da, în cupru, în alamă, în argint…”

“De când lucrați?”

“Păi asta-i meserie învățată de la moși, strămoși. De la părinții mei, de la taică-meu. M învățat-o acasă. Am făcut și școala…”

“Și unde le vindeți?”

“Pe unde se poate.”

Un alt meșter, împletește răchită la umbra standului.

“Fac coșulețe, aranjamente, orice…” spune el.

“Asta-i meseria dumnevoastră?”

“Pe lângă. Îmi place. Am moștenit-o de la părinții mei. Mai vindem, mai vindem. Mai mult de când sunt cu Romani Butiq, asociația aceasta, s-a deschis o cooperativă și ei se ocupă cu comenzile, vâncarea, absolut tot. Am noroc cu ei. Serviciul l-am pierdut c-așa a fost… am lucrat în combinatul metalurgic din Câmpia Turzii.”

Un alt artizan vinde produse din metal precum cazane, ceaune, tigăi, ibrice.

“Eu fac din cupru tot ce se poate,” povestește acesta. “Am învățat de mult, de la ai bătrâni, de la bunici. Ei lucrau cu ciocanul…”

“Și vindeți ceva?”

“Da, vindem!” răspunde omul mândru.

Câteva standuri mai încolo, pe un afiș dintr-o coală A4, scrie: reparații bijuterii, aur și argint pe loc. Meșterul poate repara mai orice și recomadă clientului să vină cu aurul lui că-l ajunge mai ieftin.

“Eu sunt bijutier, lucrez cercei, verighete, inele, lănțișoare, brățări, obiecte din argint, din aur… N-am un atelier stabil pentru că asta ne-a fost meseria. De fapt noi am fost numai pe drum,” se prezintă meșteșugarul. “Dacă plec de aici să zic așa, la Arad sau la Constanța ori la Satul Mare, acolo ne aranjăm  și lucrăm în orașul respectiv, o săptămână, o lună, cât avem de lucru, după care ne întoarcem acasă și încercăm să ne aranjăm în altă parte, în alt oraș. Umblăm din loc în loc.”

“Dar de loc, de unde sunteți?”

“De loc sunt din Alexandria, teleormănean. Încă mai putem trăi din meseria asta, nu așa cum ar trebui, cum a fost odată, dar totuși se poate trăi.”

Festivalul Pakivalo își propune să arate lumii cultura romani și să dărâme barierele dintre romi și populația majoritară. Pe lângă prezența meșterilor, la Festival se organizează mai multe activități prin intermediul cărora oamenii să intre în contact unii cu alții, după cum spune Nicoleta Bică, Director Executiv al organizației Romani Butiq, unul din organizatorii festivalului.

 

“Colegi, ucenici de-ai lui Nicolae Gheorghe ne-am adunat la un an după moartea lui și ne imaginam cam ce i-ar place lui să vadă că se întâmplă între organizațiile de romi, între activiști și pentru oamenii din comunitate. Atunci a venit această idee a festivalului în care vin oameni din cartier, oameni din București care altfel nu se cunosc. Facem și dezbteri, expoziții. În fiecare seară avem concerte începând cu ora 8. Avem dezbateri, expoziții de pictură ale artiștilor romi. Vin artiști plastici romi din Anglia și din Albania. Este și  o expoziție dedicată lui Nicolae Gheorghe care a fost mentorul nostru și fondatorul mișcării civice a romilor.”

Ieri, în prima seară a festivaluli, s-a vizionat și filmul Aferim, în regia lui Radu Jude, film care a fost nominalizat să reprezinte România la Festivalul Premiilor Oscar. Filmul vorbește despre povestea unui rom fugar urmărit pentru a fi prins și pedepsit.

Săptămâna aceasta, pe data de 2 august s-a comemorat Holocaustul Rom, iar un monument în memoria victimelor va fi dezvelit în acest week-end la Muzeul Culturii Romilor, după cum spune Nicoleta Bițu.

“Parlamentul European în luna aprilie a adoptat o rezoluție care a stabilit data de 2 august să fie ziua europeană de comemorare a Holocaustului Romilor, zi care de altfel la Muzeul de la Auschwitz este comemorată de zeci de ani de zile. Am vrut ca această săptămână să fie o săptămână în care ne construim un pic memoria colectivă, dar și onorăm oamenii care au fost înaintea noastră. Europarmalentarul Damian Drgăghici  va dezveli în curtea muzeului nostru sămbătă (8 august, n.r.) un monument dedicat victimelor Holocaustului, deportărilor din Transnistria.”

Detalii despre festival și programul complet găsiți pe www.romanobutiq.ro