Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza migranților: Germania cere Facebook să șteargă mesajele rasiste

Criza migranților este prezentă și pe rețelele de socializare unde situația acestora este discutată cu înfierbântare. Sunt mulți oameni care iau apărarea migranților, dar sunt și extrem de mulți care fac comentarii rasiste la adresa lor și își îndeamnă prietenii să se coalizeze împotriva migranților. Șituația îngrijorează autoritățile germane care au cerut responsabililor germani ai Facebook-ului să șteargă mesajele rasiste de pe această rețea de socializare. O atenționare importantă având în vedere puterea Social Media. Fondatorul Facebook, Mark Zukerberg a anunțat astăzi că rețeaua sa a atins un miliard de utilizatori zilnic.

Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, le-a scris şefilor din Germania şi Europa ai Facebook, pentru a le cere o întâlnire, pe 14 septembrie, pentru a discuta despre acest subiect. Grupurile rasiste şi de dreapta din Germania, care acuza frecvent mass-media de cenzură în ceea ce le priveşte, au dezvoltat reţele puternice pe Facebook, unde numeroşi "prieteni" îşi exprimă aprecierea, prin "like-uri", faţă de comentarii jignitoare la adresa refugiaţilor care sosesc zilnic în această ţară.

"Utilizatorii reţelei Facebook critică faptul că, în ciuda plângerilor făcute, compania nu previne în mod eficient mesajele şi comentariile rasiste şi xenofobe", potrivit agenției de presă germană DPA. Maas a mai spus că utilizatorii au primit adesea mesaje potrivit cărora acele comentarii nu încălcau politicile comunităţii Facebook. De asemenea, acesta a spus că Facebook este obligat prin lege să şteargă comentarii care sunt considerate ilegale.

Facebook a declarat pentru DPA că se va întâlni cu ministrul german şi că ia în serios aceste îngrijorări exprimate de Maas, dar nu a menţionat dacă a fost de acord cu data propusă de acesta.Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că mesajele rasiste nu sunt permise pe Facebook. "Facem apel la oameni să nu folosească platforma noastră pentru a răspândi ură", a spus acesta.

Având în vedere că autorităţile din Berlin se aşteaptă să primească până la 800.000 de cereri de azil politic, grupurile xenofobe s-au mobilizat, mai ales în estul Germaniei, în timp ce în restul ţării se arată a fi mai tolerantă.

Anul trecut, grupul antiislamic Pegida a folosit Facebook ca principal canal pentru a organiza demonstraţii săptămânale la Dresda.

Legislaţia germană nu cere comunităţilor online să filtreze mesajele de pe reţelele de socializare, dar le obligă să şteargă materialele considerate ilegale după ce companiile primesc plângeri în acest sens.

Rețeaua creată de Mark Zukerberg este din ce în ce mai puternică. Acesta a anunţat că Facebook a depăşit pentru prima dată în istorie pragul de 1 miliard de utilizatori într-o singură zi.

Această performanţă a fost realizată luni, atunci când "una din 7 persoane de pe Terra a folosit Facebook pentru a se conecta cu prietenii şi familia sa", a precizat Mark Zuckerberg pe propriul profil.

Facebook are aproape 1,5 miliarde de utilizatori care se conectează cel puţin o dată pe lună pe această platformă de socializare.

Într-un mesaj publicat pe contul său oficial, joi, Mark Zuckerberg a spus că numărul persoanelor care vor utiliza această reţea de socializare va continua să crească.

În iulie, reprezentanţii companiei americane au declarat că peste jumătate din numărul total al internauţilor din lumea întreagă accesează Facebook cel puţin o dată pe lună.

Statele Unite ale Americii, Europa şi India sunt regiunile de pe Terra în care există cel mai mare număr de utilizatori ai platformei Facebook. La polul opus se află Africa, mare parte din Asia şi America Latină, iar strategiile Facebook se concentrează în prezent pe aceste regiuni.