
Justiţie
Dispute pe tema legii ”anti-legionare” - Cinci membri IICCMER cer demisia directorului Radu Preda
radu_preda_1.jpg

Directorul IICCMER a declarat că legea este pro-comunistă pentru că nu pedepseşte în egală măsură şi apologia comunismului.
Reprezentaţii Consiliului Ştiinţific îl acuză pe Radu Preda de partizanat, iar acesta din urmă acuză o interpretare greşită a declaraţiilor sale şi lipsa unui dialog pe această temă.
Legea trebuie adusă la zi prin menţionarea comunismului – Radu Preda
Radu Preda spune că aşa-numita lege anti-legionară este pro-comunistă prin omisiune pentru că nu interzice şi apologia comunismului - condamnat în 2006 de Parlamentul României ca ”ilegitim şi criminal”.
Pe de altă parte, adaugă directorul IICCMER, sunt legitimate deciziile instanţelor comuniste: ”Eu am făcut o constatare pe care o poate face orice jurist. Legea este pro-comunistă prin omisiune pentru că - pe de o parte - dă dreptate justiţiei comuniste, pune sub semnul întrebării calitatea de document istoric a mărturiilor celor care au trecut prin gulagul comunist şi în general relativizează crimele comunismului. E nevoie de schimbarea acestei legi care se referă la toate formele de extremism, deci ar trebui adusă la zi, inclusiv prin menţionarea regimului comunist, care a fost condamnat oficial” spune la RFI Radu Preda.
Cei care au fost condamnaţi pe nedrept, trebuiau să ceară reabilitarea – Zoe Petre
Cinci dintre cei doisprezeci membri ai Consiliului Ştiinţific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului se delimitează de opinia lui Radu Preda.
Istoricii Dennis Deletant, Adrian Cioroianu şi Zoe Petre alături de politologul Cristian Pârvulescu şi jurnalistul William Totok cer demisia directorului Institutului.
”Faptul că o instanţă într-adevăr comunistă a pronunţat condamnarea în lotul Antonescu nu face mai puţin gravă suma de politici distructive pe care regimul le-a dus. O altă discuţie e cea a regimului cvasi-exterminator din puşcării şi nu pun în discuţie asta”.
În ce priveşte persoanele care au fost incluse în loturi de legionari fără a fi avut vreo legătură cu Mişcarea Legionară, Zoe Petre e de părere că persoanele respective ar fi trebuit să ceară reabilitarea până acum: ”Eu cred că persoanele trebuiau să ceară de mult revizuirea procesului. Nu e simplu, nu e plăcut, dar asta este situaţia. Cei care mai sunt în viaţă, desigur... Sigur că s-au făcut mari dedreptăţi, dar problema e să nu-i eroizăm pe oamenii ăştia, nu să îi condamnăm a doua oară”.
Aşadar, interpretări diferite ale legii în cadrul aceleiaşi instituţii de cercetare a istoriei recente. De menţionat că nu a avut loc o dezbatere în cadrul institutului. Decizia de autosuspendare din funţie a fost anunţată în presă.
Institutul pentru Studiul Totalitarismului şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic susţin poziţia directorului IICCMER, în vreme ce alţi actori ai societăţii civile se raliază cu cei care îi cer demisia.
Acord în privinţa condamnării apologiei comunismului
În ciuda divergenţelor, atât Radu Preda cât şi Zoe Petre sunt de acord că este nevoie de o lege care să condamne apologia regimului comunism, după modelul condamnării organizaţiilor fasciste şi legionare. Radu Preda spune că legea actuală trebuie modificată, în timp ce Zoe Petre e de părere că este nevoie de un alt act normativ.
Aşa numita lege anti-legionară interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, laolaltă cu promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Toate acestea erau deja incriminate de o lege mai veche, adoptată în 2002 şi modificată în 2006.
Noutatea actului normativ adoptat în iunie este că meţionează între ogranizaţiile fasciste Mişcarea Legionară, activă în România între 1927-1941. Documentul a fost adoptat de Parlament în iunie, în lipsa unei dezbateri publice.