Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preoții catolici vor acorda iertare femeilor care au făcut avort

papa_francisc_1.jpg

Femeile care în trecut au recurs la avort vor putea să obţină iertarea din partea preoților catolici, anunță Papa Francisc
Femeile care în trecut au recurs la avort vor putea să obţină iertarea din partea preoților catolici, anunță Papa Francisc
Sursa imaginii: 
Reuters

Femeile care în trecut au recurs la avort vor putea să obţină iertarea din partea preoților catolici, anunță Papa Francisc. Acest lucru va fi posibil în timpul viitorului ”An al Milostivirii”.

 ”Cunosc foarte bine presiunea care le-a împins pe femei să facă acest gest. Știu că este o problemă morală”, a declarat Papa Francisc, care mai spune că important este ca femeile care au recurs la avort să se căiască și să nu mai repete gestul.

Biserica Catolică și-a exprimat ferm poziția împotriva avortului, care rămâne unul din păcatele mari. Declarația papei Francisc nu trebuie văzută în nici un caz drept vreo schimbare de doctrină sau de poziție, ci numai drept un gest de iertare și de reamintire a regulilor creștinismului, sunt de părere specialiștii.

Iertarea va fi posibilă în timpul Anului Milostivirii”, care este prilejuit de împlinirea, la 8 decembrie 2015, a 50 de ani de la încheierea Conciliului Ecumenic Vatican II.

Un jubileu - numit şi an sfânt - le oferă catolicilor o ocazie specială să facă pelerinaje şi să ceară iertare pentru păcatele pe care le-au comis. Un asemenea jubileu are loc, de obicei, o dată la un sfert de secol, însă Papa Francisc a decis să instituie un jubileu începând din 8 decembrie 2015 şi până pe 20 noiembrie 2016.

”Mă gândesc mai ales la toate femeile care au recurs la avort. Sunt conştient de presiunile care le-au condus la această decizie. Ştiu ce înseamnă o tragedie existenţială şi morală”, afirmă Suvernaul Pontif într-o scrisoare publică.

”Am decis (...) ca în timpul Anului Jubiliar toţi preoţii să aibă facultatea să le ierte de păcatul avortului pe toate femeile care l-au comis şi care cer iertare căindu-se din tot sufletul”, adaugă Papa.

Francis a deschis totodată o uşă Societăţii Sfântului Pius al X-lea, o grupare rebelă ultratradiţionalistă acuzată de antisemitism care refuză să recunoască reforme ale Bisericii din anii '60, ca de exemplu abolirea mesei în latină şi măsuri în vederea unei îmbunătăţiri a relaţiilor catolico-evreieşti.

Exprimându-şi speranţa că această societate poate fi reintegrată ”în viitorul apropiat” în sânul Bisericii Catolice, Papa anunţă că preoţii din cadrul grupării rebele vor avea dreptul să ofere iertarea de păcate în timpul Anului Jubiliar, la fel ca orice alţi preoţi catolici.

 
Ascultă interviul acordat RFI de profesorul universitar Francisca Băltăceanu