Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Desculți prin iarbă pe Lipscani la Parking Day

Miile de bucureșteni aflați în trecere astăzi pe strada Lipsani din Centrul Vechi au putut face un popas pe iarbă. RFI a pus un gazon de iarbă naturală de 300 de metri pătrați în inima orașului în cadrul evenimentului Parking Day 2015 și a organizat în micul părculeț spectacole de teatru pentru copii, ateliere de plantat flori, ateliere despre mediu și un concert de percuție. Cea de-a șasea ediție a Parking Day, eveniment organizat în multe metropele mondiale în ce-a de-a treia săptămână din luna septembrie, a spus și de această dată că este nevoie de mai multă natură în oraș. Tema Parking Day a fost Paris Climat 2015, cea mai mare conferință pe teme de mediu care are loc în Franța în noiembrie-decembrie anul acesta.Din orice direcție veneau, de cum dădeau cu ochii de verdeață și paie și cu picioarele de iarbă, trecătorii începeau să zâmbească așa încât, porțiunea de stradă din dreptul Băncii Naționale unde s-a desfășurat evenimentul, a avut parte de foarte multă veselie. De departe, cei mai încântați au fost copiii care au participat la diverse ateliere precum plantatul florilor.

Prichindeii s-au bucurat să vadă că pe Lipscani a apărut un tunel al groazei, dar au fost uimiți să afle că înăuntru nu-i așteptau balauri sau vampiri, ci un monstru al zilelor noastre: un covor din deșeuri de hârtie, plastic sau doze de aluminiu. La ieșirea din tunel, copiii au făcut un tur prin fața unor panouri mari care explicau cum se produc și reciclează hârtia, plasticul, metalul sau aparatele electronice.

Invitați speciali la Parking Day au fost Ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul și actrița Medeea Marinescu, ambasadoarea în România a conferinței Paris Climat 2015, cea mai mare conferință despre încălzirea globală organizată vreodată în lume.  Cei doi au intrat într-o emisiune în direct transmisă chiar de pe iarba din Centrul Vechi. Francois Saint-Paul a atras atenția că scenariile apocaliptice care țin de încălzirea globală se pot întâmpla într-un viitor foarte scurt.

„Mă simt bine în iarba verde, mă simt bine la București unde este foarte frumos, dar toate acestea trebuie protejate. Trebuie să respectăm această șansă pe care o avem pentru copiii care sunt aici, pentru generațiile viitoare, iar acest lucru este urgent. Ne așteaptă a încălzire a temperaturii globale cu cinci grade. În cazul încplzirii globale, fenomenele extreme vor fi tot mai frecvente:  secete, valuri de frig, tornade. Cei mai săraci și cei mai vulnerabili vor fi cei mai atinși... Deci obiectivul conferinței de la Paris este de a întrerupe scenariul acesta negru, scenariu care este foarte aproape să se întâmple”, a spus ambasadorul Franței.

Medeea Marinescu, fetița din Maria Mirabela care înceraca odată să oprească timpul în loc, încearcă acum – din rolul de ambasadoare al Paris Climat 2015, să oprească temperatura în loc. Scopul conferinței internaționale este de a reduce cu două grade temperatura globală care peste 30 de ani va urca cu 5 grade. Actrița a felicitat RFI pentru inițiativă și a vorbit despre importanța reciclării, amintind că în lumea dezvoltată care are acces la apă, se irosesc 10 litri de apă pentru un simplu spălat pe dinți.

Invitații de seamă ai evenimentului, copiii, au aflat prin joc și teatru, cum poți recicla și respecta natura.  Ei au asistat și la un spectacol de teatru în aer liber susținut de actorii teatrului Ion Creangă. Personajele spectacolii au fost doi pinguini melomani, știindu-se de altfel că pinguinii sunt printre primii afectați de încălzirea globală.