Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vedete românești invitate de Keo să cânte în franceză

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Lara Fabien, Indila, Colagero... iată câteva dintre numele care au fost prezente ieri pe scena Institutului Francez din București.  Celebrii cântăreți nu au venit în persoană în România, piesele lor foarte cunoscute au fost interpretate de artiștii români Paula Seling, Alexandra Ungureanu, Lora și Keo. Concertul inedit de muzică franceză  face parte din seria de evenimente Frenchmania organizate de Institutul Francez. Scopul este acela de a promova limba și muzica franceză în rândul românilor. Ideea acestor concerte aparține directorului Institutului Francez, Christophe Gigaudaut și cântărețului român, Keo.

Sala Elvira Popescu a Institutului a fost plină de iubitori ai muzicii franceze foarte încântați de faptul că vedete românești în mare vogă la ora actuală au cântat, unii pentru prima dată, în limba franceză. Iată câteva opinii la ieșirea de la concert.

“E altceva!”

“M-a surprins Lora ce voce frumoasă are, ce bine au cântat toți în franceză și ce bine au vorbit. Mi-a plăcut.”

“A fost extrardinar, dintre toți cântăreții, doar de Paula Seling știam că e francofonă.”

“A fost o surpriză fantastică. Eu, de ani de zile, caut o comunitate francofonă care cântă. Fac și eu parte dintre ei, cânt numai muzică franceză de vreo 50 de ani. Sunt amator, cânt cu prietenii prin cluburi… ”

Evenimentul a fost prezentat de vedeta de televiziune Teo Trandafir care se declară francofonă și iubitoare de muzică franceză.  Pentru toată lumea evenimentul a fost unul excepțional – artiștii au interpretat hituri franțuzești pentru prima dată, iar Teo a prezentat tot pentru prima dată un concert. Emoții mari pentru toată lumea tocmai pentru că evenimentul s-a desfășurat în franceză, după cum spune vedeta de televiziune.

Rep: “On parle francais?”

Teo: “On parle francais, on parle roumain.”

Rep. “Nu știam că sunteți francofonă”

Teo: “Dintotdeauna am fost, fără să știu însă. Am învățat franceză prost și după manual, cu profesor român care vorbea franceză comme il faut. După care am început să vorbesc de performanță oarecum pentru că am întâlnit oameni pe care i-am adorat. Francezi nativi. Am avut emoții uriașe pentru că eu nu fac asta niciodată, nu fac evenimente, nu prezint artiști, nu știu cum se face.”

Paula Seling, prezentă la Frenchmania, nu e străină de interpretarea în limba franceză, dar spune că nu a mai cântat de mult în limba lui Molliere.

Mi se pare un proiect foarte frumos gândit și mă bucur că am ocazia să cânt din nou în franceză. Am cântat în urmă cu mulți ani și nu am mai avut ocazia, decât acum. Îmi pare bine că fac parte din acest proiect și sper din tot sufletul să revin pe scenele Frenchmania.

Cel mai mult s-a rostit la Frenchmania numele lui Keo, unul dintre inițiatorii proiectului. Majoritatea oamenilor din public nu știau că artistul, pe numele lui real Cosmin Mustață, este francofon și îndrăgostit de muzica franceză. Pe scenă, artistul a mărturistit că piesa lui de debut, Azi vii, mâine pleci, a fost compusă inițial în limba franceză. La sfârșitul concertului, am avut noroc să iau interviu unei persoane care a elucidat misterul dragostei lui Keo pentrulimba franceză.

“Cum să nu ne placă când e băiatul nostru în joc. Eu sunt tatăl lui Keo.”

Rep: “Și cum se face că iubește limba franceză?”

“Păi el acolo a crescut, a venit în Elveția unde locuim noi, acum 32-33 de ani, deci era foarte mic. Acolo și-a făcut școala în limba franceză, pe urmă universitatea. El are cu totul alte studii, dar, îngrăgostit de muzică, s-a întors în România.”

 

Amfitrion al Frenchmania, Keo a povestit de asemenea că o perioadă a vorbit românește cu accent franțuzesc și că a făcut eforturi ca accentul să nu se simtă în muzică. Keo spune că simte limba franceză și, pentru el, a cânta în acestă limbă este ceva special.

Franceza s-a prăfuit un pic, este limba bunicilor și părinților noștri, iar noile generații au uitat de limba franceză, totul este pe engleză. Eu sunt francofon și francofil, eu simt simba asta foarte mult. Este o mare plăcere pe care o simt când cânt în franceză, mă umple de căldură pentru că franceza este o limbă specială,” a declarat Keo.

Celălalt amfitrion al Frenchmania, directorul Institutului Francez din București, Christophe Gigaudaut spune că ideea acestor concerte a venit natural atunci când l-a cunoscut pe Keo și că ele sunt un mod de a-i face pe tineri să cunoască mai mult limba franceză.

“Bineînțeles că franceza e cool, dar e, de asemenea, o limbă care se adresează tinerilor români. Ideea ne-a venit mie și lui Keo în timpul unei cine pe care am avut-o la ambasada. El mi-a spus ce face, iar eu m-am bucurat să întâlnesc un cântăreț român care vorbește atât de bine franceză. Am căutat o idee să lucrăm împreună și ideea a venit discutând împreună. Eu sunt foarte încântat de reacția pe care au avut-o artiștii înainte de a organiza concertul. Când vorbești cu acești artiști care au învățat franceza când erau copii, dar au uitat-o sau nu au vorbit-o prea des, redevin copii. Își amintesc de orele de franceză pe care le făceau când erau mici. Știți, o limbă vorbită e ceva foarte intim, iar acești artiști care nu cântă niciodată în franceză, au acceptat provocarea și au fost extraordinari. Publicul a reacționat foarte bine, foarte mulți oameni sunt extrem de încântați... ”

Concertele Frenchmania continuă până în luna iunie 2016. Următorul concert este pe 18 noiembrie, tot la Institutul Francez din București unde oaspeții lui Keo vor fi Dorian Popa, Cornel Ilie (Vunk) şi Bodo (Proconsul).