Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bătălia de la Azincourt - 600 de ani de la confruntarea franco-engleză

agincourt.jpg

Bătălia de la Azincourt
Bătălia de la Azincourt (Agincourt în engleză) a fost cea mai vestită din cursul războiului de 100 de ani
Image source: 
www.haikudeck.com

În Franța și în Marea Britanie se aniversează 600 de ani de la bătălia de la Azincourt - Agincourt în engleză , cea mai faimoasă din cursul războiului de 100 de ani (1337 - 1453) dintre Franța și Anglia. Bătălia a fost doar una din lungul șir de ciocniri militare dintre cele două țări pe parcursul a 750 de ani. 

Pe câmpia din nordul Franței unde a avut loc la 25 octombrie 1415 una dintre cele mai faimoase bătălii din istoria Europei sunt comemorați în primul rând cei 6000 de luptători uciși în acea zi.

Atunci s-au înfruntat pe câmpul de luptă armata regelui Franței, Carol al VI-lea, și cea condusă personal de regele Angliei, Henric al V-lea, care avea pretenții teritoriale la provinciile Normandia și Aquitaine. 

Francezii tăiaseră calea englezilor care inenționau să se îndrepte către Calais pentru a reveni în țară, după debarcarea în Normandia și cucerirea portului Harfleur de la vărsarea râului Sena în mare. 

Armata engleză era în inferioritate numerică, soldații abia dacă mâncaseră de câteva zile și erau extrem de obosiți și totuși regele Henric a decis să-și angajeze trupele în fața unui adversar care părea aprioric superior. 

Numai că ploaia a transformat terenul într-o mlaștină în care cavaleria franceză și infanteriștii în armuri grele s-au împotmolit, iar infanteriștii englezi au folosit cu iscusință arcurile lungi, extrem de eficace în penetrarea armurilor. De altfel, mânuirea acestor arcuri era obligatorie prin lege în Anglia, de unde și ușurința recrutării arcașilor de către monarh.

Victoria nu a avut însă efecte semnificative, în pofida semnării în 1420 a unui tratat prin care Carol al VI-lea îl recunoștea ca moștenitor al tronului Franței pe Henric al V-lea, dându-i și mâna fiicei sale, Catherine de Valois.

Ambii monarhi au murit în 1422, dar tratatul nu a fost niciodată respectat și după acest an raportul de forțe a basculat în favoarea Franței care sub regele Carol al VII-lea a recucerit treptat toate teritoriile cucerite de englezi, astfe încât în 1453 rămăsese doar orașul Calais sub stăpânire engleză, acesta fiind pierdut finalmente de englezi în 1558. 

Rivalitate franco-engleză

Războiul de 100 de ani a fost practic ultima tentativă a monarhilor Angliei de a pretinde teritorii în Franța, deși ei nu au renunțat la titlul de rege al Franței decât în 1802, iar confruntările armate, care au debutat practic cu invazia Angliei de către Wilhelm de Normandia în 1066, au continuat până la înfrângerea lui Napoleon I în 1815 de către o coaliție din care făcea parte și Anglia. 

Bătălia de la Azincourt ar fi alunecat poate în obscuritate, dacă nu ar fi fost imortalizată în 1599 de William Shakespeare în drama sa, Henric al V-lea, mai ales prin celebrul discurs mobilizator ținut de monarh în fața ostașilor săi în ajunul bătăliei.

Poate la fel de vestit este și filmul regizat și jucat de Laurence Olivier, care-l întruchipa pe Henric al V-lea, realizat în timpul celui de-al doilea război mondial.

Început în 1943, cu încurajarea prim ministrului vremii, Winston Churchill, filmul avea un caracter de propagandă în perspectiva debarcării aliate din Normandia, acolo unde debarcase și regele Henric al V-lea în 1415.

Filmul a ieșit pe ecrane prea târziu, în noiembrie 1944 la cinci luni după debarcare, dar a imortalizat bătălia de la Azincourt de o manieră pe care poate nicio carte de istorie nu ar putea-o face. 

Între timp, odată cu secolul al XX-lea, relațiile dintre Franța și urmașa Angliei, Regatul Unit, au devenit mult mai apropiate, cele două țări au luptat ca aliate în două războie mondiale și sunt acum partenere în NATO și Uniunea Europeană, iar Azincourt a rămas doar un simbol al unor vremuri în care rivalitatea franco-engleză influența semnificativ politica europeană.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
2724