Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miting de comemorare a victimelor de la Clubul Colectiv la Londra

demo_londra_colectiv.jpg

Afiș la ICR Londra
Memoria victimelor tragediei de la Clubul Colectiv a fost cinstită de câteva sute de români la Londra
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Câteva sute de români au participat la un miting de doliu în onoarea victimelor tragediei de la Clubul Colectiv, organizat în fața Insititului Cultural Român (ICR) de la Londra. Mitingul a fost unul tăcut, chiar dacă au fost afișate unele lozinci de protest împotriva conducerii actuale a României. 

"Ne-am adunat aici ca să ne exprimăm respectul față de ceea ce s-a întâmplat acasă, solidaritatea și sprijinul nostru față de familiile din România care suferă", a declarat la RFI organizatoarea mitingului, Loredana Ivanov.

"Este legat în primul rând de victime, să nu uităm că azi este Sâmbăta Morților. Nu am făcut acest miting de solidaritate cu scop de protest, e pur și simplu un miting de durere. În să noi dorim să transmitem un mesaj, fie el și tăcut - nu cred că este necesar acest sacrificiu de vieți umane ca România să meargă pe un drum bun", a mai spus organizatoarea mitingului.

"Și noi românii din străinătate suntem supărați și avem modalități de a ne spune durerile și dorințele noastre, în acest scop au fost convocate proteste în zilele trecute, dar azi aici nu e o zi de protest. Nu doresc ca această instituție culturală să devina ținta tuturor supărărilor, frustrărilor și problemelor noastre"

Pe ziduri erau lipite afișe, iar unii participanți la miting purtau pancarte pe care era scris "Vrem un guvern de tehnocrați, nu unul de ratați","Guvernare fără dosare", "Corupția ucide", "Ieșiți din casă, dacă vă pasă".

Mitingul a avut loc în fața sediului ICR Londra, unde acum aproape un an au votat peste 4600 de alegători (a doua secție din Diasporă ca număr), dintre care 97% în favoarea candidatului Klaus Iohannis, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. 

"În urmă cu un an eram strânși în fața acestui institut cultural, am stat la coadă 10 ore să votăm și ne-am dorit schimbarea și am strigat "Victorie!". Oamenii s-au bucurat câteva zile, o săptămână după care au început să adoarmă din nou. Acum au murit acești oameni, au ieșit din nou în stradă, iar speranța mea este să nu adoarmă din nou. Cei ce au de auzit trebuie să audă vocea poporului și să facă schimbări", a adăugat Loredana Ivanov. 

Organizatoarea mitingului a spus că la ICR Londra este deschisă o carte de condoleanțe pentru exprimarea respectului față de cei dispăruți și mulți dintre cei prezenți la miting au făcut coadă pentru a semna.

Loredana Ivanov a spus că a încercat să organizeze cu instituții de sănătate britanice o donare de sânge din partea românilor, dar acest lucru nu a fost posibil, dar speră să poată organiza un transport de ajutoare din Marea Britanie pentru cei afectați de tragedia din 30 octombrie.

 
Ascultați interviul cu Loredana IVANOV realizat de Petru CLEJ