Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Magdalena Ciobanu: “Fumatul nu este un drept al omului. E constituţional să îţi aperi dreptul la sănătate.”

Curtea Constituţională a validat definitiv legea antifumat. Este vorba despre actul normativ care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise din România, indiferent de destinaţia lor, precum şi în parcuri şi locuri de joacă. Ministerul Sănătăţii salută decizia, în vreme ce patronii de localuri vorbesc de efectele economice negative. 

Contestaţia la această lege fusese depusă în decembrie anul trecut de senatori din mai multe grupuri parlamentare. Proiectul de lege a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi e susţinut de mai multe organizaţii cu activitate în domeniul sănătăţii şi de unele ONGuri. Între ei, Magdalena Ciobanu, consilier în Ministerul Sănătăţii şi coordonator de proiecte pentru controlul tutunului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: “Curtea Constituţională a fost foarte clară. Fumatul nu este un drept al omului. Este doar un drept de a folosi un produs comercializat legal, dar faptul că este legal nu îţi dă dreptul să îl consumi oriunde. Trebuie să ţii cont de cel de lângă tine şi e foarte important să ne aducem aminte asta. Libertatea ta se termină unde începe libertatea celuilalt. Decizia Curţii ne aduce aminte de asta şi, din acest punct de vedere, este o decizie istorică.”
Oficialul Ministerului adaugă că modelul acestei legi a fost luat din Convenţia cadru pentru controlul tutunului, un tratat al OMS pe care şi România l-a semnat. Cât priveşte susţinerea pentru această lege, Magdalena Ciobanu spune că o serie de organizaţii din diverse sectoare de activitate au fost printre semnatari: “Este vorba despre un efort al societăţii civile care a reuşit să învingă nişte idei fixe şi care s-au dovedit a fi neadevărate. În spatele acestei iniţiative nu este niciun interes comercial, nicio industrie care să fi luptate pentru această lege, nu sunt interese persoanele ale unor oameni. Pur şi simplu oamenii s-au mobilizat şi au făcut ceva pentru sănătatea lor. Românii încep să se comporte ca nişte europeni, ceea ce şi suntem. La nivel de schimbare a mentalităţilor, un pas mare a fost făcut după aderarea la UE, când românii au început să călătorească şi să vadă cum este în alte ţări” mai spune Magdalena Ciobanu. 
 


Asociaţia Comercianţilor din Centrul Vechi: Efectele economice se vor simţi 

De cealaltă parte, legea a fost criticată dur atât de industria tutunului, care a vorbit de discriminarea fumătorilor şi de efecte economice ale măsurii, cât şi de asociaţii ale proprietarilor de localuri publice în care fumatul era până acum permis. Adrian David reprezintă Asociaţia Comercianţilor din Centrul Istoric al Bucureştiului. El spune la RFI că va urma o perioadă de câteva luni în care unele afaceri se vor reprofila: “Activitatea va fi afectată din două puncte de vedere. În primul rând e vorba de clienţi nefumători care veneau în aceste localuri atunci când se întâlneau cu fumători. Probabil că fumătorii nu vor mai veni, iar din cauza asta nici unii nefumători care veneau pentru a se întâlni cu ei nu vor mai veni. Pe de altă parte, e vorba de aspectul economic şi de efectele pe termen mediu. În primele luni se va simţi foarte puternic, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări europene care au adoptat legi de acest fel. Unele localuri probabil că se vor închide, altele se vor reprofila” spune Adrian David. 
Legea antifumat ar urma să intre în vigoare la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial, adică – cel mai probabil – în luna martie.