Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


David Bowie a lăsat familiei sale o avere de $100 milioane

iman_bowie.png

Iman și David Bowie
David Bowie a lăsat soției sale, actrița Iman, jumătate din averea sa, estimată la 100 milioane de dolari
Sursa imaginii: 
Getty Images

Actorul și cântărețul britanic David Bowie, decedat pe data de 10 ianuarie 2016, a lăsat familiei sale o avere estimată la 100 de milioane de dolari, potrivit testamentului său depus la sfârșitul săptămânii trecute la o curte din New York. Jumătate din avere revine văduvei sale, actrița și modelul Iman, restul fiind împărțit de cei doi copii ai săi. 

Testamentul, semnat în 2004 sub numele adevărat al artistului - David Robert Jones, lasă lui Iman jumătate din avere plus apartamentul cuplului din cartierul new-yorkez Manhattan.

Cei doi copii ai săi, regizorul Duncan Jones în vârstă de 44 de ani, dintr-o căsătorie anterioară, și fiica sa Alexandria din căsătoria cu Iman în vârstă de 15 ani, dobândesc fiecare câte 25% din avere plus casa de la munte din Ulster County, New York.

Bowie s-a căsătorit cu Iman Abdulmajid, de origine somaleză în 1992, iar fiica lor Alexandria s-a născut în anul 2000, când el avea 53 de ani, iar soția sa 45.

Cuplul avea intenția să adopte un copil când au descoperit că Iman era gravidă și au considerat-o pe Alexandria "un copil miracol". Iman mai are o fiică dintr-o căsătorie precedentă care e cu 22 de ani mai în vârstă ca Alexandria.

În afară de familia sa, Bowie a lăsat un milion de dolari bonei din copilărie a lui Duncan, Marion Skene, precum și două milioane de dolari secretarei sale particulare, Corinne “Coco” Schwab, cea care acum 40 de ani l-a ajutat să scape de dependența de cocaină, salvându-i practic viața.

Testamentul mai conține și dorința exprimată de Bowie ca cenușa sa să fie împrăștiată în insula Bali din Indonezia.

"Cer executorilor mei testamentari să organizeze luarea rămășițelor mele pământești în țara Bali ca să fie incinerate acolo potrivit ritualurilor budiste din Bali. Dacă acest lucru nu e practic, atunci le cer executorilor mei testamentari să să organizeze incinerarea rămășițelor mele pământești și împrăștierea lor în Bali", se spune în textul testamentului. 

Trupul neînsuflțit al lui Bowie a fost incinerat în statul american New Jersey în cursul acestei luni. 

Interesul lui Bowie pentru budism datează din tinerețea sa, când, între altele, a și studiat textele sacre într-o mănăstire budistă din Scoția în 1969.

Și chiar dacă stilul său de viață nu a avut nimic din ascetimsul budist, el a revenit periodic la acest sistem de idei care l-a influențat pe artist în dezvoltarea numeroaselor sale ipostaze, de la Ziggy Stardust și Alladin Sane la Thin White Duke. 

Bowie a fost o personalitate complexă. "Eram tânăr și neangajat iar budismul mă atrăgea în acel timp - "Salvarea există", dar de fapt n-a mers. Pe urmă am trecut prin Nietzsche, satanism, creștinism... olărit și am ajuns să cânt. A fost un drum lung", spunea el într-un interviu din 2004.

"Nu sunt chiar un ateist și asta mă îngrijorează. E un mic lucru care mă reține. Ei, de fapt sunt aproape un ateist. Mai dați-mi câteva luni.", afirma Bowie în 2003.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ