Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Armate” de pești, broaște și țânțari, împotriva virusului ZIKA

zika.jpg

Image source: 
REUTERS/Paulo Whitaker

Oamenii de știință din America de Sud luptă împotriva virusului ZIKA prin metode ingenioase. Ei au apelat la specii de pești, broaște și țânțari pentru a eradica insecta care transmite virusul cu efecte grave asupra nou-născuților.

Pești care mănâncă larve, țânțari modificați genetic sau broaște râioase. Sunt câteva din mijloacele neconvenționale prin care țările din America Latină afectate de epidemia cu virusul Zika încearcă să lupte împotriva insectei care transmite temutul virus, Aedes aegypti, asociat cu o explozie a cazurilor de microcefalie la nou-născuți.

Pe plaja din San Diego de pe coasta pacifică a Salvadorului, peștii zambo (cunoscuți sub numele științific de Dormitator latifrons) au ajuns să controleze din punct de vedere biologic țânțarul, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Zambo sunt adevărați luptători împotiva Zika: mănâncă toate larvele din bazinele unde stocăm apa", spune Rafael Gonzales, pescar în satul aflat la 45 de kilometri de San Salvador. Experimentul inițiat în 2012 a fost preluat de circa 20 de sate salvadoriene.

Cu ajutorul acestei metode, El Salvador combate țânțarul în stadiu de larvă, în timp ce alte țări din regiunea afectată de epidemie desfășoară campanii de fumigații, cu eficiență limitată, susțin experții. "Fumigațiile pot fi eficiente pentru reducerea populației adulte, dar nu sunt la fel împotriva larvelor" de țânțari, apreciază Carissa Etienne de la Organizația Panamericană a Sănătății (OPS).

Pe de altă parte, odată cu apariția virusului Zika în America Latină, suspectat că provoacă o malformație congenitală gravă, microcefalia (reducerea perimetrului cranian, nefastă pentru dezvoltarea intelectuală), au revenit în atenție tehnici utilizate de mulți ani pentru combaterea febrei dengue.

În Peru, biologul Palmira Ventossila a creat în 1992 un insecticid natural pe bază de nucă de cocos, yuca (manioc), sparanghel și cartofi, care distruge larvele de Aedes aegypti sau ale altor țânțari vectori ai bolilor, cum ar fi anofelul. Procedeul, aprobat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost folosit deja cu succes în Guyana, Peru, urmând să fie utilizat în curând în Uganda și Mozambic.

O altă metodă anti-ZIKA e aplicată în Columbia, unde a fost lansat un program de eliberare de țânțari purtători ai bacteriei Wolbachia. Aceasta se găsește în aproape 70% din insecte, acționează ca un vaccin și împiedică virusul Zika să se dezvolte în organismul insectei.

Inițiative similare au existat și în Brazilia și Panama, cu țânțari masculi modificați genetic. Aceștia produc insecte ce nu pot ajunge la maturitate și, prin urmare, nu se pot reproduce.

În regiune se analizează și alte metode. În Mexic, de exemplu, Agenția internațională pentru energie atomică (AIEA) se gândește să utilizeze radiații pentru sterilizarea țânțarilor.

Mai pragmatici, argentinienii studiază de câteva săptămâni broaște și țestoase, prădători ai insectei.