Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România conduce Alianța Internațională a Memoriei Holocaustului

alexandru_florian.jpg

Alexandru Florian
Alexandru Florian consideră că prin pedepsire lui Vasile Zărnescu a început să se facă dreptate
Sursa imaginii: 
www.radioiasi.ro

România a preluat președinția Alianței Internaționale a Memoriei Holocaustului (IHRA), pe care o va deține pe timp de un an, urmând în această funcție Ungariei. IHRA este o reuniune de țări, reprezentate la nivel de delegații conduse de reprezentanți ai ministerelor de externe, a cărei misiune este promovarea memoriei, educației și cercetarea Holocaustului. 

"Faptul că România a fost desemnată prin acordul tuturor membrilor IHRA să dețină președinția în perioada martie 2016 - martie 2017, este rezultatul evoluțiilor pozitive ale statului român față de recunoașterea și asumarea responsabilității față de tragedia evreilor din România precum și promovarea memoriei victimelor prin organizarea de manifestări publice, construcția de politici publice educaționale etc.", a declarat la RFI, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" din România, Alexandru Florian. 

"În același timp, există în România o așa numită zona gri și una radicală preocupată să țină în priză, în spațiul public, valori și simboluri ale Mișcării Legionare (ML) și fascismul românesc. Aceste tendințe s-au accentuat după iunie 2015 când parlamentul a aprobat legea 217/2015, care a modificat OUG 31/2002, prin incriminarea în mod explicit a simbolurilor, valorilor și a propagandei în favoarea ML precum si interzicerea cultului persoanelor vinovate de crime de război", mai spune Alexandru Florian.

"În acest context, intelectuali de notorietate s-au raliat practic vocilor extremiste susținând fals că în România se interzic de la lectură voci ale generației de la '27 precum Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Vintilă Horia, Mircea Vulcănescu, etc. În fapt, dacă ne referim la aceste persoane, legea interzice cultul acelora care au fost condamnate pentru crime de război. În aceasta situatie se află Mircea Vulcanescu, membru în guvernul Antonescu,Vintilă Horia, condamnat pentru propagandă fascistă, antisemită etc.", conchide Alexandru Florian.

Astăzi ML a recăpătat un anumit nivel de popularitate, în pofida interdicției legale, ceea ce a dus la o proliferare, mai ales pe internet, a unor manifestări antisemite și de negare a Holocaustului, fiind inițiată chiar și o petiție împotriva lui Alexandru Florian, precum și apeluri publice de desființare al Institutului Wiesel, care beneficiază de finanțare bugetară.

"Președinția IHRA abia încheiată a Ungariei a fost afectată de revizionism, negarea Holocaustului și antisiemitism renăscut, în timp ce Holocaustul s-a transformat în fotbal politic. Vom fi vigilenți în speranța că, la București acești demoni nu vor prevala", a declarat în săptămânalul londonez Jewish Chronicle Shlomo Samuels, director pentru relații internaționale al Centrului Shimon Wiesenthal. 

Într-un raport, publicat în 2004 de o comisiei internațională prezidată de Elie Wiesel, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz și laureat al Premiului Nobel, s-a stabilit că România se face responsabilă de moartea a 280000 - 380000 de evrei și 11000 de romi în perioada 1940 - 1944.

Concluziile raportului au fost însușite de statul român prin persoana președintelui României la acea vreme, Ion Iliescu, dar sunt în continuare contestate într-o anumită parte a societății românești.