Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit matematicianul Solomon Marcus

solomon_marcus.jpg

Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, cunoscut pentru analizele sale de lingvistică matematică
Solomon Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, cunoscut pentru analizele sale de lingvistică matematică
Sursa imaginii: 
RFI

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, a murit la 91 de ani. Profesorul Marcus este autor a numeroase studii interdisciplinare, cunoscut pentru analizele sale de lingvistică matematică, opera sa fiind citată de peste 1.000 de autori.

Profesorul Solomon Marcus a publicat peste 50 de volume în România și care au fost traduse în mai multe limbi și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate.

Născut la 1 martie 1925, la Bacău, Solomon Marcus și-a început cariera universitară foarte devreme, la numai 25 de ani, în 1950, în cadrul Facultății de Matematică din Universitatea București. Șase ani mai târziu și-a susținut doctoratul cu teza ”Funcții monotone de două variabile”, iar în 1968 a devenit doctor docent în științe. În aprilie 1993 este ales membru corespondent al Academiei Române, iar în decembrie 2001 membru titular. Discursul de recepție a fost susținut în martie 2008, cu tema ”Singurătatea matematicianului”.

El a excelat deopotrivă în domenii clasice ale științei, dar și în domenii noi, avangardiste sau de frontieră, fiind unul dintre reprezentanții de seamă ai transdisciplinarității la nivel mondial. Cercetările sale abordează analiza matematică, lingvistica matematică, informatica teoretică, poetica matematică, semiotica, istoria și filosofia științei, modele matematice în științele naturii și în științele socio-umane.

Potrivit reprezentanților Academiei, rezultatele pe care Solomon Marcus le-a obținut în analiza matematică și în analiza cantitativă la începutul carierei sale continuă să fie de mare actualitate și să fie citate în lucrări științifice din lumea întreagă, la peste 40-50 de ani de la publicarea lor.

De asemenea, în lingvistica matematică și în poetica matematică a fost recunoscut ca unul dintre inițiatori, iar modelele pe care le-a propus pentru categorii precum fonemul, cazul și genul gramatical, omonimia morfologică, proiectivitatea sintactică, distincția între limbajul științific și cel poetic, strategia personajelor în teatru au reținut atenția și sunt utilizate de sute de autori lingviști, matematicieni, informaticieni, semioticieni, filosofi, teoreticieni literari.

Solomon Marcus a fost o personalitate de excepție, exemplu paradigmatic de savant și o conștiință a timpului său, afirmă reprezentanții Academiei Române, care își exprimă regretul la moartea academicianului.

”Academia Română anunță cu profund regret singerea din viață a academicianului Solomon Marcus, reputat om de știință, cu o solidă carieră internațională, dezvoltată de-a lungul a peste 65 de ani. Academia Română suferă astăzi o mare pierdere. Știința, cultura și societatea românească suferă o grea pierdere”, se arată într-un comunicat al Academiei Române.

Reprezentanții Academiei Române apreciază că Solomon Marcus a fost o personalitate de excepție, exemplu paradigmatic de savant și o conștiință a timpului său, sensibil la problemele grave ale societății, în care s-a implicat cu delicatețe, grijă și discernământ.

”Vocea sa s-a auzit întotdeauna cu demnitate, în mediul academic, sub cupola Academiei Române, în mediul universitar, dar și în spațiul public, în presă, în instituțiile statului. În tot ce a întreprins Solomon Marcus a fost cu adevărat un spirit liber și inovator, un umanist în deplinul sens al termenului, având acea capacitate unică de a se manifesta cu egală dezinvoltură și responsabilitate în lumea ideilor și spațiul pragmatismului. Respectat și iubit deopotrivă de membrii Academiei Române, de colaboratorii din străinătate, de colegii din Universitate, de discipoli, studenți, de tineri și mai ales de copii, Solomon Marcus i-a iubit și respectat la rândul său pe toți”, precizează Academia.