Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un programator din Oradea a transformat statisticile INS într-un instrument mult mai accesibil

oc_poza.jpg

Un programator din Oradea a transformat statisticile INS într-un instrument mult mai accesibil
Ovidiu Caba: "Discutăm pe cifre, nu pe percepții"
Sursa imaginii: 
RFI

Aplicația pe care Ovidiu Caba a creat-o, Statistici România, le permite utilizatorilor inclusiv să compare județele în funcție de anumiți indicatori economici. 

Ideea i-a venit după ce a văzut pe Facebook un anunț de concurs lansat de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, pentru crearea de aplicații care să permită tocmai vizualizarea datelor publice. Nu a câștigat concursul, dar a decis să-și continue proiectul și chiar să-l îmbunătățească:

Ovidiu Caba: Cu câteva săptămâni înainte de anunțul lor, eu făcusem deja niște analize pe baza unor date statistice deținute de Institutul Național de Statistică și am zis că e ocazia perfectă să automatizez un pic procesul de analiză. Până la momentul respectiv eu făceam aceste analize oarecum manual.

Reporter: Pentru ce le făceai? La ce îți foloseau?

O.C: Sunt pasionat de analize statistice. Sunt un  mic patriot și atunci urmăream informații referitoare la salarii, la numărul de angajați din Bihor, din Cluj, urmăream clasamente pe baza indicatorilor statistici.

Rep: Și ce făceai cu ele? Le țineai la caiet sau...?

O.C: Le partajam pe Facebook. Încercam să înțeleg unde se situează județul Bihor într-un clasament al județelor României.

Rep: Și unde se situează?

O.C: În ceea ce privește salariul net, undeva la subsolul clasamentului. Dar sunt și alți indicatori statistici unde stă foarte bine. Cum ar fi numărul de angajați și sectorul turistic.

Rep: Cât efort și câtă muncă sunt în spatele unei asemenea aplicații?

O.C: Eu avusesem în plan să aloc două weekend-uri pentru dezvoltarea ei, dar, din păcate, am reușit să aloc doar un singur weekend, iar în celălalt weekend am avut de finalizat ceva la serviciu și a trebuit să plec la birou. În plus au mai fost ore petrecute acasă după serviciu.

Rep: Ai luat-o practic înaintea Institutului Național de Statistică. Din câte știu, INS nu a dezvoltat un astfel de produs.

O.C: Da. Pot să spun că am luat-o înainte în ceea ce privește partea de vizualizare a datelor.

Rep: Ai fi interesat să o înscrii în circuitul acesta administrativ? Să le-o oferi?

O.C: Aplicația este open source. Oricine dorește are acces la codul sursă și poate contribui, poate folosi codul sursă sau îl poate dezvolta.

Rep: Ce fel de feedback ai primit pentru această aplicație? Cum ai evalua tu progresul de până acum?

O.C: Am rating de 5 stele pe Google Play, ceea ce înseamnă că ce-i care au descărcat-o sunt încântați de aplicație. Ce să zic? Eu cred că e o aplicație de perspectivă, care poate suferi îmbunătățiri și poate deveni mai utilă decât este în acest moment.

Rep: Este numai pentru android?

O.C: Momentan este doar pentru android.

Rep: Ce te gândești să faci în viitor cu ea? Concret.

O.C: Pe termen scurt urmează să încarc datele de la Institutul Național de Statistică, în așa fel încât să fiu la zi cu informațiile de acolo. Periodic, o dată pe lună sau la două luni, va trebui să încarc aceste date manula, pentru că Institutul Național de Statistică, în momentul acesta, oferă doar niște pdf-uri din care trebuie să copiez datele. Pe termen lung vreau să mai implementez niște funcționalități. Evaluez dacă merită sau nu. Dacă aduc sau nu plus valoare aplicației. Printre funcționalități aș putea enumera exportul informației în format extern, evoluția anuală a indicatorilor, previziuni, eventual posibilitatea de a compara indicatorii statistici pentru a determina interdependența dintre aceștia. Mă gândesc să adaug și indicatori statistici noi, care nu există în acest moment în aplicație, cum ar fi situația exporturilor și importurilor, evoluția demografică ș.a.m.d. În momentul de față, am efectiv: salariați, număr șomeri, salariu mediu net brut, turism - înnoptări, turism - număr turiști.

Rep: În perioada aceea, când spuneai că le publicai pe Facebook....e un pic atipic să pui pe Facebook asemenea statistici. Lumea pe Facebook pune pisici, un videoclip, o poză, mai puțini oameni fac ceea ce ai făcut tu. Prin urmare, cum îți răspundeau cei care citeau statisticile?

O.C: Eu sunt o persoană destul de activă pe Facebook și fac parte din grupul „Oradea suntem noi”, unde, evident sunt mulți orădeni și câteodată au loc dezbateri pe marginea situației orașului, în special, dar și a județului. Normal, în aceste dezbateri își au loc și cifrele. Discutăm pe cifre, nu pe percepții. Eu am zis că cel mai bine este să prezint aceste cifre luate din surse oficiale, de la Institutul Național de Statistică, sub formă tabelară, la momentul respectiv.

Rep: Acum ele pot fi văzute și ca grafice?

O.C: Da.

Rep: Ce meserie ai de fapt?

O.C: Sunt programator.

Rep: România e o țară care are atâtea orașe în topul mondial al vitezei de internet. Cum îți explici că multe lucruri în România și în orașe se fac încă pe bază de hârtie, de dosar?

O.C: Eu cred că e doar o chestiune de voință. Infrastructura de internet a fost asigurată de companii private, nu de politicieni. Dacă era după politicieni, eu cred că nu aveam această infrastructură.

 

 
Ascultă aici interviul cu Ovidiu Caba