
Cultură
Arheologi: Palmira arată mai bine decât se credea (France 24)
teatrul.jpg

În vara anului trecut întreaga lume asista șocată la distrugerea parțială, prin dinamitare, a ruinelor romane clasate în patrimoniul mondial Unesco dar și la decapitarea savantului Kaled al-Assaad, în vârstă de 82 de ani, fostul responsabil al siturilor arheologice de la Palmira. Era considerat unul dintre cei mai buni cunoscători în viață ai lumii antice.
Și totuși ce a mai rămas din aceste bijuterii arheologice romane? Organizația jihadistă a dinamitat, la 4 octombrie 2015, impunătorul Arc de Triumf din Palmira, după ce distrusese, cu câteva luni înainte, tot cu explozibil, templele lui Bel și Baalshamin, zeități ale civilizației pre-islamice. Astăzi peste tot vezi statui căzute și resturi de coloane prăbușite și rupte în bucăți. Toate astea pentru a ”demonstra” că Islamul este singura religie adevărată a lumii ...
templul lui Bel înainte și după plecarea jihadiștilor (foto AFP)
Responsabilul siturilor arheologice din Siria, Mamoun Abdelkarim, rămâne totuși optimist. Într-o declarație acordată AFP, el a spus că ”în ansamblu situl arată destul de bine” și că Palmira ”va redeveni ceea ce a fost”. Numeroase vestigii, cum ar fi Agora, băile romane, teatrul roman și zidurile cetății au rămas aproape intacte. ”Am fost cel mai trist arheolog din lume. Astăzi sunt cel mai fericit”, spunea Abdelkarim după eliberarea orașului.
islamiștii au distrus și exponatele din interiorul muzeului (foto AFP)
Aceeași ușurare și de partea unui soldat sirian, care a declarat AFP, sub protecția anonimatului: ”Ne îngrozea ideea că vom intra în situl antic și că vom găsi totul distrus (...) Ne era teamă și să privim... dar după ce am intrat am răsuflat ușurați”.
Dar cea mai mare parte a distrugerilor se regăsesc în partea ”modernă” a orașului, care a avut enorm de suferit de pe urma jihadiștilor și a raidurilor aeriene din ultimele zile.
Potrivit unui corespondent AFP la fața locului, Palmira de azi seamănă cu un oraș fantomă. Aproape toți locuitorii care au scăpat cu viață au fugit din pricina bombardamentelor. Distrugerile masive sunt dovada violenței conflictului. În fiecare cartier, aproape fiecare casă este ciuruită de gloanțe și cu fațadele distruse de loviturile obuzelor.
Ramadi, un alt oraș fantomă
Într-o situație similară se găsește și orașul Ramadi, al treilea ca mărime din Irak, recent eliberat și el, după 10 luni de ocupație jihadistă.
”Venind pe calea aerului am avut un șoc: ne așteptam să vedem un oraș grav afectat, dar ceea ce vedeam din elicopter nu era decât un câmp de ruine. Ceea ce înainte era al 3-lea oraș al Irakului, cu o populație de 500 000 de locuitori, nu mai este acum decât o grămadă de ruine... și de mine”, scriu reporterii France 24 sosiți la fața locului.
Orașul este înțesat de mine și de capcane explozive lăsate în interiorul clădirilor de fugari, ascunse unde te aștepți mai puțin: pe la colțurile casei, acoperite cu o pătură, sau chiar sub saltelele de pe paturi. Sunt bidoane de plastic umplute cu explozibil, legate cu fire metalice subțiri care la atingere declanșează explozia. Zidurile caselor au fost adesea sparte intenționat pentru ca teroriștii să circule liber dintr-o casă în alta fără a fi văzuți de inamic
Lucrările de deminare a orașului au fost evaluate de experții ONU la 15 milioane de euro.
Mari cantități de armament, în special obuze de mortieră, au fost găsite abandonate de jihadiștii alungați. ”Toate armele astea vin din străinătate, armata irakiană nu a avut niciodată astfel de arme”, spune pentru France24 generalul Ali, din cadrul Unității antiterioriste irakiene.
Se estimează că nu mai puțin de 12 000 de bombe au căzut asupra orașului în cele 10 luni de ocupație jihadistă. Circa 400 de bombe pe zi! Majoritatea locuințelor, toate podurile peste Eufrat au fost distruse, la fel spitalul, gara și universitatea din oraș.
Problema care se pune acum, spun experții citați de France 24, este că liderii suniți, care ar trebui să preia controlul politic al orașului, se atacă vehement unii pe alții, acuzându-se reciproc că i-ar fi ajutat pe jihadiști. Este cât se poate de clar că va trebui să mai treacă încă mult timp pentru ca pacea să revină la Ramadi.