Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty International pentru RFI: număr record de execuții în 2015

amnesty_executii.jpg

O retorică comună în țările în care sunt executați oameni e aceea că pedeapsa cu moartea face societatea mai sigură.
Image source: 
Amnesty Int.

Anul trecut s-a înregistrat cel mai mare număr de execuţii din 1989 încoace, se arată într-un raport publicat de organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International. Aproape 90% dintre ele au avut loc în Iran, Pakistan şi Arabia Saudită. Comparativ cu anul precedent, numărul execuțiilor a crescut cu peste 50%, spune, pentru RFI, Chiara Sangiorgio, expertul Amnesty International pe tema pedepsei capitale: 

Chiara Sangiorgio: Sunt trei ţări responsabile de această creştere alarmantă. Iranul şi Arabia Saudită au executat, conform propriilor raportări, cu 20%, respectiv 70% mai multe persoane. Iar Pakistanul, a treia ţară vizată, a raportat peste 300 de execuţii.

Rep:  Aceste trei ţări contribuie la statisticile negre. Însă pare că execuţiile au motive diferite, de la stat la stat.

C.S.:  În Iran am constatat 977 de execuţii. Guvernul a raportat însă doar jumătate. Insist că ceea ce raportează Amnesty International poate fi o cifră minimă: în realitate numărul ar putea fi mult mai mare. În Iran, aplicarea pedepsei capitale încalcă grav legislaţia internaţională. În primul rând pentru că au fost executaţi cel puţin patru minori. Alţii sub 18 ani au fost condamnaţi anul trecut la moarte. Suntem îngrijoraţi că pedeapsa capitală e aplicată în Iran şi pentru alte infracţiuni în fara de crimă. Iar legile internaţionale nu tolerează aşa ceva. În Iran sunt executaţi oameni pentru trafic de droguri, pentru reducerea la tăcere a contestatarilor regimului sau pentru a decima minorităţile.

Rep: Pakistanul părea că face progrese...

C.S.: Autorităţile de acolo au decis să reia execuţiile şi să dea un semnal de forţă după atentatul de la şcoala militară din Peshawar, în care au murit peste 140 de oameni. Au anunţat că doar teroriştii vor fi executaţi. Însă constatăm că nu este aşa şi că au fost executaţi condamnaţi care nu aveau nicio legătură cu terorismul. Şi în Pakistan au fost ucişi cel puţin cinci condamnaţi minori şi alţii condamnaţi la moarte.

Rep: Cât de mult s-a agravat situaţia în Arabia Saudită?

C.S.:  Numărul execuţiilor a crescut cu peste 70%. Şi, la fel de grav, multe condmanări la moarte au fost duse la bun sfârşit după procese grosolane, inechitabile, pentru adulter de pildă, care nici măcar nu ar trebui considerat o infracţiune în sine. Autorităţile din astfel de state se folosesc de pretextul că execuţiile reduc infracţionalitatea. E un principiu fals. Nicio dovadă nu indică acest lucru. Îi îndemnăm să-şi folosească resursele pentru măsuri mai eficiente, pe termen lung.

Rep: E o diferenţă mare între ce raportează statele şi datele Amnesty. Cum obţineţi informaţia şi cum o puteţi verifica?

C.S:  Nu e o procedură unică, depinde foarte mult de ţară şi de context. Şi gradele de transparenţă diferă. În China de pildă, execuţiile rămân secret de stat. Sursele noastre ne fac să credem că numărul celor executaţi în China este de ordinul miilor, dar nu puteam verifica acest lucru. Uneori, chiar familiile ne comunică faptul că au primit o înştiinţare şi că o condamnare la moarte a fost pusă în practică.

Rep: Statele Unite, o ţară democratică în care drepturile omului nu sunt o vorbă în vânt, execută în continuare oameni. Cum evaluaţi situaţia de acolo?

C.S: Statele Unite sunt un exemplu interesant. Acolo numărul statelor care au pedeapsa cu moartea e minoritar. De fapt, Texasul e statul în care s-au consemnat peste jumătate din execuţii. Multe condmanări la moarte au fost suspendate şi pentru că nu există finanţare pentru amestecul chimic din injecţia letală. În Nebraska va avea loc un referendum...una peste alta, privim spre Statele Unite cu speranţă.

Rep: În Europa, Belarusul menține pedeapsa cu moartea.

C.S.: Nu au existat execuții acolo, anul trecut. Dar au fost condamnări, după procese opace, cu ușile închise. Avem temeri că în Belarus sunt sau vor fi executați oameni în secret, pentru că această țară nu și-a schimbat practicile.

Rep: Raportul sugerează că ar fi și o urmă de speranță. 2015 este un an al extremelor, astfel în caracterizează Amnesty, pentru că numărul statelor care au abolit pedeapsa capitală a devenit mai mare decât cele care încă execută oameni. Cât de întemeiată e această speranță?

C.S.: Fiji, Surinam, Madagascar și Republica Congo au abolit anul trecut pedeapsa cu moartea. E cel mai mare număr de aboliri într-un an din ultimul deceniu. Avem motive de speranță, pentru că observăm trendul pozitiv și pentru că pentru prima oară numărul țărilor care eu eliminat total pedeapsa cu moartea e mai mare decât al celor care o mențin în legislație. O retorică comună în țările în care sunt executați oameni  e aceea că pedeapsa cu moartea face societatea mai sigură. Amnesty continuă să conteste aceasstă retroică: credem că tot mai multe autorități naționale încep să înțeleagă că rădăcinile problemei sunt mult mai adânci și că într-o zi pedeapsa cu moartea va fi abolită în întreaga Lume.

Rep: Cât de mult e preocupat europeanul de rând, care iese din casă și are atâtea libertăți, de ce se întâmplă în state de pe Glob în care pedeapsa cu moartea e un fapt cotidian?

C.S.: Pedeapsa cu moartea e o încălcare a dreputilor omului. E şocant să vezi că se întâmplă aşa ceva în vremurile în care trăim, în 2016. Cred că este o problemă a întregii Lumi. Oriunde vă aflaţi, trebuie să vă faceţi auziţi şi să luaţi atitudine, pentru că sunt multe lucrui care se pot face. Orice execuţie oprită e o victorie şi sperăm că veţi veni alături de noi pentru a lupta împotriva nedreptăţii. 

 
Ascultă aici interviul cu reprezentanta Amnesty International: