Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Paveliu despre dezinfecţia din spitale : "E nevoie de o anchetă penală. Lipsa de reacţie a autorităţilor e terifiantă"

La 24 de ore după publicarea unei anchete care dezvăluie deficienţe grave privind dezinfecţia în spitale, autorităţile sanitare nu au nicio reacţie. Investigaţia unei echipe conduse de jurnalistul Cătălin Tolontan arată că autorităţile din România nu verifică niciodată în laborator dezinfectanţii care se folosesc în unităţile medicale (investigaţia GSP aici). 

O comisie a statului verifică doar etichetele producătorilor, dar nu face niciodată teste ale substanţelor. Ministrul Sănătăţii recunoaştea luni că nu ştia de această situaţie. Dezvăluirile au venit în ajunul anunţatei lansări a unui program naţional privind infecţiile nosocomiale, responsabile de îmbolnăvirea pacienţilor cu germeni din spitale. Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate publică la Societatea Academică din România, spune că lipsa de reacţie a autorităţilor este intolerabilă şi terifiantă. 

Sorin Paveliu: În primul rând, s-ar putea ca întreaga procedură, pe care acum o acuzăm, să fie legală. Există un regulament al Uniunii Europene, care are valoare de lege și care nu prevede obligativitatea verificării la înregistrare a produselor respective. Dar acest fapt nu înseamnă că nu ar trebui să ai o posibilitate de control, ulterior. Aceasta este o deficiență, de care, în mod natural, orice om de afaceri, dacă are o tentație de câșitga mai mulți bani sau de a rămâne competitiv, ar putea să profite. Absența unui laborator care să verifice în mod constant concentrațiile poate duce la ceea ce s-a întâmplat, cel puțin conform anchetei. Al doilea comentariu este legat de reacția Ministerului Sănătății. Sunt zeci de mii de oameni internați în spitale care își pun problema dacă nu cumva sunt expuși la risc, deoarece substanțele cu care se face asepția nu sunt conforme. Este o întrebare legitimă. Au trecut deja 24 de ore, iar Ministerul Sănătății nu a dat niciun comunicat. Este o chestiune intolerantă. Mă așteptam ca ministrul să iasă imediat și să spună că este o problemă gravă, că va începe o anchetă pentru a afla adevărul, pentru a vedea dacă există vinovați și dacă există, că va lua măsuri dure. Nu s-a întâmplat acest lucru.

Reporter: Această situație s-ar putea să schimbe responsabilitatea atunci când se întâmplă cazuri de malpraxis. Pe bună dreptate, medicii pot spune că nu au doar ei responsabilitatea, în condițiile în care avem aceste substanțe cu care se face dezinfecția, care nu sunt verificate în laborator și există suspiciuni privind eficiența lor.

S.P: Problema infecțiilor nosocomiale este un complexă. Infecțiile din spital există și nu apar dintr-o singură cauză. Există o multitudine de factori ce contribuie la astfel de incidente și accidente, care, uneori, se soldează cu pierderea de vieți. Situația descrisă de Cătălin Tolontan este doar un singur aspect. Nu poți pune toate infecțiile din spitale pe seama unei ipotetice ineficiențe a antisepticelor. În urmă cu șase ani a fost o dramă a unei tinere soliste de la operetă. În urma controlului făcut de Ministerul Sănătății, s-a descoperit că nimeni nu cumpăra antiseptice, că femeile de serviciu stergeau cu apă colorată ca să pară că își fac treaba, dar nu și-o făceau. Nimănui nu îi păsa. Ați mai auzit de atunci de vreun control al Ministerului Sănătății pe această temă? Eu nu am auzit. În urmă cu șase luni, după drama de la Colectiv, mulți dintre pacienți au murit datorită unor infecții intraspitalicești. Ministerul a făcut control, dar nu a anunțat decât demararea acestuia și faptul că s-a încheiat. Nu a fost publicat niciun raport. Această lipsă de reacție a autorităților ar trebui să ne terifieze. Suntem lipsiți de apărare. Aceasta este realitatea.

Ministerul Sănătăţii nu a vrut să aloce bani. Ministerul de Finanţe nu a făcut nimic

Rep: Pe de altă parte, Ministerul Sănătății, ar urma să lanseze Programul de Luptă Împotriva Infecțiilor Nosocomiale. Având în vedere cauzele complexe ale acestor infecții, de unde ar trebui să înceapă acest program?

S.P: Cu toate că un plan strategic este binevenit, nu avem nevoie de unul. Avem legi, ordine de miniștri. În Ordinul nr.  916/2006 scrie negru pe alb tot ceea ce trebuie făcut, doar că nu este respectat. Este foarte bine ca ministerul să lanseze un plan. Totuși, de ce nu au scos de șase luni indicatorul care împiedică managerul de spital să declare infecțiile? Era în puterea ministrului. Astăzi, dacă un director declară că are o infecție în spital, poate fi demis. Acest lucru e abominabil și trebuia scos imediat. De ce nu au fost alocați bani, ca rezervă, pentru că în cazul în care un spital declară o infecție are nevoie de bani pentru a se lupta cu infecția. Un spital nu are bani și nici nu au fost alocați. Există un program, dar nu este consistent. Este nevoie de un fond de rezervă, din care să se poată plăti salariile personalului, în cazul unei infecții. Acest personal trăiește pe ceea ce facturează. În cazul unei infecții secția trebuie închisă, dar personalul nu trebuie dat afară. Ministerul Sănătății nu a vrut să aloce bani. Nici ministrul de finanțe nu a făcut nimic. În aceste condiții, de ce m-aș gândi că planurile de viitor, din 2020, vor funcționa mai bine decât acum? Măsuri care trebuie luate astăzi, nu se iau.

Rep: De ce nu se întâmplă nimic? De ce nu se iau aceste decizii? Au fost atâtea cazuri în care s-a vorbit pe larg despre acest subiect.

S.P: Nu am un răspuns la așa ceva. Am sentimentul că trăim într-o țară condamnată. Nu sunt fenomene specifice sistemului sanitar, ci sunt o reflecție a corupției la nivelul întregii societăți și a rețelelor de oameni care se acoperă unii pe alții, în orice situație, indiferent de subiect.

Ascultă: Sorin Paveliu intervievat de Ioana Haşu