Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prostituatele românce contestă expulzarea lor din Regatul Unit

imigratie.jpg

Operațiunea Nexus
Operațiunea Nexus a poliției britanice are ca țintă prostituatele venite din estul Europei
Image source: 
The Guardian

Prostituate din România care fac obiectul unei operațiuni vizând expulzarea lor de către poliția britanică, ele susținând că își exercită profesia în Marea Britanie unde au venit în temeiul libertății de mișcare a persoanelor în Uniunea Europeană. În demersul lor prostituatele românce sunt sprijinite de colegele lor britanice. 

Operațiunea Nexus lansată de poliția metropolitană din Londra este îndreptată împotriva infractorilor străini periculoși, printre ei fiind considerate și prostituatele. 

Legea europeană permite migrația liberă între statele membre UE, dar în primele trei luni de la sosire persoanele trebuie să dovedească faptul că lucrează sau studiază în țara de destinație, iar prostituatele românce susțin că ele lucrează pe cont propriu (self-employed).

În cadrul operațiunii în care cooperează și serviciul de imigrație, mai multe prostituate provenite din estul Europei care lucrează pe străzi sau în case au fost arestate la Londra și la Manchester.

Aceste femei, majoritatea provenite din România, au primit scrisori din partea poliției și a serviciului de imigrație în care sunt avertizate să părăsească țara în termen de o lună, altfel riscând expulzarea.

Expulzarea administrativă se poate face pe temeiul abuzării drepturilor din legislația europeană, poate fi făcută pe o durată de 12 luni  și poate fi contestată. 

Colectivul Prostituatelor Engleze (ECP) sprijină mai multe astfel de prostituate din România care vor să lupte în justiție împotriva cererilor poliției de a se reîntoarce în țara lor. 

Amenințări cu expulzarea

"Au făcut razie care trebuia să salveze victime ale traficului de persoane", a declarat o tânără cotidianului The Guardian vorbind sub anonimat.

"Poliția a luat bani și documente. Am cerut o chitanță și mi-au spus că am tupeu. Au vrut să știe dacă fusesem traficată și dacă luam droguri. Polițistul mi-a spus nu."

"Nu m-au arestat dar mi-au spus că ar trebui să fiu expulzată și mi-au cerut să mă prezint la o secție de poliție. M-am dus cu un avocat și le-am arătat o scrisoare prin care dovedeam că învăț engleza", mai spune prostitutata româncă, adăugând că ulterior poliția a renunțat la intenția de a o expulza.

"Nu am fost trimisă în judecată", spune Victoria (nu e numele ei adevărat), o altă româncă arestată într-un apartament sub bănuiala de organizare de bordel, "mi-au luat pașaportul și mi-au spus că dacă contestația mea e respinsă atunci voi fi expulzată".

"Aici poți câștiga bani mai ușor decât în România; poți avea un viitor mai bun. Nu pot găsi un job normal", mai spune Victoria.

"Această politică deliberată de expulzare și sărăcire vizează femeile imigrante cărora, din cauza incriminării și stigmei asociate cu munca în sex, le va fi mai greu să se apere." spune Niki Adams, purtătoare de cuvânt ECP.

"Toate femeile sunt mame care au intrat în munca sexuală deoarece salariile din alte joburi sunt prea mici că să-și poată hrăni și îmbrăca copiii sau pentru că erau confruntate de rasismul angajatorilor", adaugă purtătoarea de cuvânt a ECP.

Prostituția e legală în Regatul Unit, deși unele activități cum ar fi solicitarea de clienți în mașini, proxenetismul și organizarea unui bordel constituie infracțiuni penale. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ