Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosar penal în cazul dezinfectanţilor diluaţi

Parchetul General începe urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor diluaţi folosiţi în spitalele din România. Decizia vine după o săptămână de anchete de presă care au dezvăluit afacerile patronului Hexi Pharma, care umfla artificial preţul soluţiilor vândute la suprapreţ pentru curăţarea sălilor de operaţii şi saloanelor. Substanţele erau diluate de peste 10 ori, în contextul în care autorităţile nu testau niciodată în laborator eficacitatea lor. 

Marțea trecută, procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că Parchetul s-a sesizat din oficiu în legătură cu ancheta privind dezinfectanții din spitale. "Ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfășurată de jurnalistul Cătălin Tolontan. Am sesizat Secția de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulțumiri mass-media pentru activitatea pe care o are", a declarat Licu, la sediul CSM.

PNL a solicitat lunea trecută premierului Dacian Cioloș să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanții utilizați în spitale, în urma unei anchete pe această temă publicată în mass-media.

Joi, Ministerul Sănătății anunța că ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu a dispus Corpului de control demararea unor controale mixte, împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și Serviciile de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, după apariția în media a problemelor legate de dezinfectanții din spitale. Potrivit Ministerului, controalele mixte dispuse de ministrul Sănătății se vor derula în strânsă legătură cu ancheta penală aflată pe rolul Parchetului General. Un raport preliminar ar urma să fie prezentat miercuri. Conform sursei citate, în cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanți pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienței acestora.

Pe de alta parte, Miscarea Civică Iniţiativa România a realizat o investigaţie prin care arată că Hexi Pharma a avut, în anul 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arsi (unde au fost tratate victime de la incendiul din Clubul Colectiv). Contractele au fost obţinute prin încredintare directă, nu prin licitaţie. Anterior, Hexi Pharma l-a acuzat pe jurnalistul Cătălin Tolontan de defăimare şi a susţinut că firma nu a avut niciun contract cu Spitalul de Arşi in 2015. În fine, Euractiv scrie că, pe langa Hexi Pharma, o alta firma cu care omul de afaceri Dan Alexandru Condrea ia foarte mulţi bani din sistemul sanitar este Medical Cleaning SRL. Firma face curat în mai multe spitale din ţară, pentru sume importante de bani.