Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


JO Rio 2016: Ape infestate, lipsuri în infrastructură, tensiuni politice şi sociale

gua_bra.jpg

Image source: 
www.france24.com / Vanderlei Almeida, AFP

Noi semnale de alarmă vizează Brazilia, cu mai puțin de două luni înainte de startul Jocurilor Olimpice. Un amplu reportaj Bloomberg scoate la iveală probleme grave, aproape imposibil de rezolvat în scurtul timp rămas până la data de 5 august, când va avea loc ceremonia de deschidere. Pe lângă apele infestate sau întârzierile în finalizarea infrastructurii, Brazilia trece printr-o gravă criză politică și socială. 

În 2009, când Brazilia şi-a câştigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice, autorităţile au plănuit o serie de proiecte blitz de infrastructură, care să arate cât de mult a progresat ţara. Dar când turiştii vor începe să vină, pentru ediţia Jocurilor din august, nu vor vedea nici pe departe o poveste de succes braziliană, ci mai degrabă un rateu. Bun venit în Brazilia, un loc de criză politică, economică şi fiscală! îşi încep jurnaliştii de la Bloomberg reportajul.  

Golful Guanabara, unde sunt programate probele de canotaj, trebuia să fie curat ca lacrima. În schimb, este infestat de apele din canalizare şi sufocat de tone de deşeuri din plastic. Golful este atât de poluat, încât trebuie lucrat fără răzgaz pentru a putea rezolva această problemă, avertizează un expert în politici ecologice sustenabile. Se întâmplă atât de multe într-un mediu precum Rio, încât pur şi simplu nu te poţi baza că un model de gestionare a situaţiei sau tehnologia vor putea repara problemele, adaugă Yvon Wolthuis. Bloomberg aminteşte că încercările anterioare de decontaminare ai eşuat şi că speranţele brazilienilor se leagă acum de o iniţiativă finanţată de Banca Mondială şi de Banca Olandeză pentru Dezvoltare, care ar urmări să arate Lumii expertiza olandeză în managementul apelor.  

Apoi, noua linie de metrou, care va face legătura între plaja Ipanema şi arenele sportive va opera, în cel mai fericit caz, la o capacitate limitată. Iar inaugurarea, comentează Bloomberg şi The Guardian, se va face cu doar câteva zile înainte de 5 august, data la care se vor deschide Jocurile.

Echipamentele de protecţie pentru forţele de ordine, promise de autorităţi, au rămas doar desene pe hârtie şi întreg statul Rio este în pragul falimentului . De altfel, autorităţile au investit în arene şi în pregătirea Olimpiadei nu mai puţin de 11 miliarde de dolari, în condiţiile în care Brazilia se confruntă cu recesiunea economică. În statul Rio de Janeiro, al doilea al Braziliei după Sao Paulo, deficitul trece de miliarde de dolari. 70% din profesorii din învăţământul public sunt în grevă. Abia acum se plătesc salariile aferente lunii martie, şi ele cu întârziere, iar autorităţile locale au fost nevoite să preia controlul a două spitale publice, ameninţate altfel cu închiderea.

Mai mulţi guvernatori  atrag atenţia că ţara este în prgaul colapsului social, mai ales după înlăturarea de la putere a preşedintei Dilma Rousseff – iar presa internaţională susţine că situaţia s-ar putea agrava după evenimentul sportiv major pe care Brazilia îl găzduieşte în luna august.

În general, Brazilia are parte, în această perioadă, de o presă extrem de defavorbailă:  nu mai departe de săptămâna trecută, Reuters anunța, în exclusivitate, că oamenii de știință au găsit o super-bacterie, rezistentă la antibiotice, pe plajele populate de turiști și în apele în care vor avea loc probele de canotaj. Este o bacterie care, potrivit Reuters,  ar trăi în mod normal numai în spitale și unități sanitare.