Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit istoricul Mihnea Berindei, unul dintre fondatorii GDS

mihnea_berindei.jpg

Mihnea Berindei a făcut parte din Comisia Prezidențială pentru Investigarea Dictaturii Comuniste
Mihnea Berindei a făcut parte din Comisia Prezidențială pentru Investigarea Dictaturii Comuniste
Sursa imaginii: 
RFI

Istoricul Mihnea Berindei a murit duminică dimineața, la Veneția. După prăbușirea regimului comunist, Mihnea Berindei s-a implicat în crearea Grupului pentru Dialog Social.

Mihnea Berindei s-a născut pe 22 martie 1948 la București și a urmat cursurile Facultății de Istorie a Universității București, între anii 1966-1970, specializându-se în istoria Imperiului Otoman.

A emigrat în Franța unde a absolvit, în 1972, Ecole Pratique des Hautes Etudes.

În Franța, s-a dedicat cercetărilor în domeniul său de specialitate: Istoria Imperiului Otoman, secolele XV-XVII.

Între 1971-1991, a fost cercetător specializat în istoria Imperiului Otoman la Școala de Înalte Studii de Științe Sociale (École des Hautes études en Sciences Sociales), iar din 1991 - angajatul Institutului de Științe Sociale și Politice al Centrului Național de Cercetări Științifice din Franța.

În perioada 1972-1991, a ocupat diverse poziții de cercetător la Centrul de Studii privind URSS, Europa de Est și Spațiul Turc al Școlii de Înalte Studii de Științe Sociale.

Membru al comitetului de redacție al revistei de specialitate Turcica (1980-1889), precum și al comitetelor de redacție al revistelor L' Alternative (1979-1985), L' Autre Europe (1986-1994) și al trimestrialului Politique Internationale.

Membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, creat în 1977 pentru sprijinirea Mișcării Goma; a luat parte la fondarea, în 1980, a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România cu sediul la Paris (a fost purtător de cuvânt și în ultimii ani vicepreședinte).

După prăbușirea regimului comunist, Mihnea Berindei s-a implicat în crearea Grupului pentru Dialog Social, iar în anii 2000 a participat la restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din România.

În perioada 1990-1992, a fost președintele organizației Biroul de Informații și Ajutor pentru România, iar în 1992 a devenit vicepreședintele asociației Est Libertés.

A făcut parte din Comisia Prezidențială pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din România.