Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Verdict final: Gabriel Oprea a plagiat

Comisia de experți din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia, la data de 1 august urmând ca în cadrul comisiei generale a consiliului să se decidă dacă se cere retragerea titlului de doctor, anunță Ministerul Educației.

"Comisia de experți din cadrul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a analizat teza de doctorat a domnului Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat iar marți comisia juridică a avizat, prin vot, acest verdict. Pe 1 august se va discuta în cadrul consiliului general al CNATDCU acest vot de astăzi, membrii Consiliului general pronunțându-se asupra recomandării de retragere a titlui de doctor", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plângerii prealabile", a fost susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

Pe 4 septembrie 2015, Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a dat un verdict tranșant după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Ulterior apariției informațiilor referitoare la suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, au apărut informații similare în legătură cu mai multe lucrările pe care fostul vicepremier le-a coordonat, printre acestea fiind cele ale lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 1, și Bogdan Licu, fost procuror general interimar.

În luna decembrie a anului trecut, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că Gabriel Oprea nu mai coordonează lucrări de doctorat la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul". Ulterior, în luna martie a acestui an, nouă doctoranzi ai Academiei "Mihai Viteazul" au cerut retragerea titlului de doctor, cei mai mulți dintre aceștia având lucrări coordonate de Gabriel Oprea.