Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taxa de 5 pence reduce masiv utilizarea pungilor de plastic în Anglia

plastic_bags.jpg

Pungi de plastic
Folosirea pungilor de plastic s-a redus cu 85% în Anglia după introducerea taxei de 5 penny pe pungă
Image source: 
www.independent.co.uk

Numărul pungilor de plastic folosite de cumpărători în Anglia s-a redus cu 85% în cele șase luni după introducerea pe 5 octombrie 2015 a taxei de 5 pence (26,5 bani) pe pungă. Impactul este încurajator pentru protecția mediului și ar putea duce la taxarea și a altor articole de plastic sau carton.

În perioada de după introducerea taxei au fost folosite 640 de milioane de pungi de plastic de către cumpărătorii din Anglia, în comparație cu 7.64 miliarde pe întreg anul 2014, ceea ce extins la o perioadă de 12 luni ar însemna o reducere de șase miliarde de pungi, potrivit organizației non-guvernamentale WRAP.

Economia este echivalentă cu 40800 de tone de plastic care nu vor mai fi deversate în mări și oceane cu impact uneori devastator asupra mediului, iar banii adunați din taxe sunt reorientați către organizații de caritate.

Taxa este percepută de către companiile cu peste 250 de angajați permanenți, Anglia fiind ultima dintre regiunile din Regatul Unit care o introduce.

Țara Galilor a fost prima care a introdus o astfel de taxă în 2011, urmată de Irlanda de Nord în 2013 și Scoția în 2014, iar reducerile la folosirea pungilor de plastic a fost în cele trei regiuni de 73%, 71% și 80%, respectiv.

Organizațiile de protecția mediului doresc extinderea taxei și pentru magazinele mici, așa cum se întâmplă în Scoția și Țara Galilor. 

Activiștii ecologiști afirmă că succesul taxei pe pungi de plastic deschide calea către taxarea altor articole cum ar fi cănile de plastic sau carton sau ambalajele excesive ale produselor cumpărate pe internet.